13-05-2020

O Lazi Lazareviću

Na današnji dan rođen je Laza Lazarević, srpski pisac, ljekar, prevodilac, akademik i naučnik. Rođen je u Šapcu na današnji dan 1851. godine, a umro je 10. januara 1891. godine u Beogradu.


Foto: Ilustracija

Laza Lazarević je bio pisac realističkih pripovijedaka, a s tim u vezi smatra se začetnikom srpskog realizma. Posjedovao je izvanredan književni dar, sposobnost da vidi, osjeti, nasluti i doživi.

Zbog kvaliteta svog pisanja prevođen je na dvadeset jezika. I sam je prevodio strane pisce na srpski jezik. Uspjeh je postigao i kao ljekar, imao je razvijenu privatnu praksu. Bio je ugledni član društva. Vodio je raskošan život. Živio je u prekrasnoj vili. Liječio kralja.

Međutim, ugled i slavan život nikad ga nisu promijenili. Cijeli život ostao je odmjeren, pažljiv i uravnotežen. Tako je besplatno pregledao beogradske učenike i još neke skupine društva. Kome je bilo potrebno, dijelio je lijekove, odjeću i slično. Sa svojim djelima, dobrotom, književnim i naučnim radom, doprinosom nauci i književnoj umjetnosti, nikad neće preći u zaborav.

Neka od bitnijih djela: "Prvi put s ocem na jutrenje", "Sve će to narod pozlatiti", "Na bunaru", "Školska ikona", "On zna sve", "U dobri čas hajduci", "Verter"