29-09-2020

O Migel de Cervantesu

Na današnji dan 1547. godine rođen je čuveni španski pjesnik, dramaturg i prozni pisac, Migel de Servantes. Jedan od najistaknutijih pisaca španske književnosti. Njegovo, a inače jedno od najvećih svjetskih remek-djela, je roman „Don Kihot”.



Vodio je veoma uzbudljiv život i doživio skoro pa i više pustolovina nego likovi njegovih djela. U početku je pisao poeziju, međutim 1570. godine odustao je od takve vrste karijere i postao vojnik.

Vijekovima je često ostajao u sjeni svog književnog stvaralaštva i figure “Don Kihota”.

Pokazao se kao vrlo hrabar vojnik, a je 1571. godine ranjen je u borbi, ali je nastavio služiti vojsci još nekoliko godina.

Bitka i zarobljeništvo

Servantes se prijavio kao vojnik u Špansku armadu 1570. godine i učestvovao je u bici kod Lepanta 1571. godine u kojoj se borio protiv Otomanskog carstva. Zadobio je dvije rane na grudima i ostao je bez lijeve ruke. Uprkos tome, on je nastavio da služi u vojsci do 1574. godine, kada napušta vojnu službu. Migel i njegov brat, Rodrigo, pokušali su da se vrate u Španiju, ali su ih berberski gusari zarobili na brodu tokom putovanja. Proveo je pet godina kao zatvorenik i rob u Alžiru i par puta je bezuspešno pokušao da pobegne. Konačno je bio pušten kada je plaćen otkup za njega. Iz ovog njegovog iskustva rodila su se dela „Alžirske dogodovštine” i „Alžirske tamnice”.

Neka od njegovih najznačajnijih djela iz tog perioda su: „Put za Parnas”, „Galateja”, „Uzorne novele”, „Pustolovine Persilesa i Sihismunde”. Petrarka i Bokačo su imali veoma veliki uticaj na njegov rad.

Prvo objavljeno djelo bio je roman “La Galatea”, ali on nije imao velikog uspjeha, pa se Cervantes okrenuo pisanju pozorišnih djela. Zbog neuspjeha u pisanju Cervantes je počeo raditi kao sakupljač poreza i dobara za mornaricu. Mnogi se nisu htjeli odvojiti od svojih dobara te je Cervantes optužen za loše ophođenje s ljudima pa je završio u zatvoru. Navodno je upravo u zatvoru dobio ideju za djelo “Don Kihot”.

Cervantes je 1605. godine objavio prvi dio “Don Kihota”. To je roman o starijem muškarcu koji je bio toliko očaran starim pričama o hrabrim vitezovima da je krenuo na put u potrazi za vlastitim avanturama. Don Kihot se uskoro izgubio u svom svijetu iz mašte vjerujući da je on jedan od onih hrabrih vitezova te je nagovorio siromašnog seljaka Sancha Pansu da mu služi i bude partner. U jednom slučaju zaluđeni Don Kihot se borio protiv vjetrenjača koje je zamijenio za divove.

Zbog ovog djela Cervantes je postao svjetski poznat, a djelo je prevedeno na više od 60 jezika. 1615. objavio je drugi dio “Don Kihota”, ali uprkos slavi, djelo nije donijelo Cervantesu bogatstvo te je nastavio pisati sve do svoje smrti 22. aprila 1616. godine u Madridu. Djelo je inspirisalo brojne autore te su po njemu snimljeni filmovi, mjuzikli i pozorišne predstave.





Izvor: Edukacije/Noob