20-01-2021

O novom paketu pomoći 28. januara ?

Novi državni paket mjera pomoći građanima i privredi u ublažavanju posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa najvjerovatnije će biti 28. januara na sjednici Vlade, rečeno je “Vijestima” nezvanično u izvršnoj vlasti.


Foto: Ilustracija

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) je najavljeno da paket neće biti usvojen dok Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ne ocijeni da li je u skladu za Zakonom o dodjeli državne pomoći.

Iz AZK je juče “Vijestima” potvrđeno da od Vlade još nijesu dobili ovaj paket podrške.

Državna sekretarka MER-a za razvojene politike Milena Lipovina Božović je saopštila da će se u četvrtom dijelu pomoći građanima i privredi, koje priprema MER u saradnji sa ostalim resorima Vlade, privrednim udruženjima…, naći i podrška za prosvjetne i zdravstvene radnike koji su podnijeli veliki teret u korona krizi.

Pomoć najugroženijima, poreske olakšice

Najavljena je pomoć nezaposlenima, penzionerima, korisnicima materijalnog obezbjeđenja, onima koji imaju pravo na lične invalidnine… Obećano je da će privreda imati i dalje subvencije na zarade, ali koje će biti u većem iznosu i obuhvatu djelatnosti.

Najavljene su poreske olakšice, koje treba da pomognu privredi da se izbore sa krizom i da se premosti period do početka ljetnje sezone, za koju u Vladi očekuju da će pokrenuti privredne aktivnosti. Planiran je, između ostalog, brži povraćaj PDV-a i odlaganje dijela obaveza.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je nedavno da će u fokusu novog paketa za prvi kvartal (januar, februar i mart) ove godine biti pomoć najugroženijim građanima i sveobuhvatnija podrška privredi, najavljujući da će mjere biti usvojene do kraja januara. On je rekao da se podrška priprema, zahvaljujući inputima i preporukama od privrednih udruženja.

“Zadržavanje radnih mjesta, ali i podsticanje novog zapošljavanja, jedan je od prioritetnih ciljeva koji se žele postići mjerama ovog paketa… Poseban set mjera pripremljen je za podršku sektorima turizma i ugostiteljstva, kao i sektorima poljoprivrede i ribarstva. Dio paketa čine i preporuke lokalnoj samoupravi, Investiciono-razvojnom fondu, Centralnoj banci kako bi se razmotrile mogućnosti za dodatnu i efikasniju podršku građanima i privredi”, naveo je Milatović.

Krediti

Milatović je obećao da je predstojećim mjerama planirana podrška jačeg intenziteta u odnosu na dosadašnju, kao i ona nefinansijske prirode. “U razgovoru sa poslovnim bankama radimo na njihovom većem uključivanju u dijelu podrške privredi i stanovništvu, između ostalog, i kroz predlog produženja roka otplate potrošačkih kredita na 10 godina, sa sadašnjih šest, čime bi se smanjilo mjesečno kreditno opterećenje, moratorijum na prinudnu naplatu prema onima koji su ostali bez posla zbog korona krize, kao i predlog za produženje svih mjera Centralne banke, koje su sada predviđene da traju do 31. avgusta 2021, za kraj 2022. godine, za kada se očekuje i značajniji oporavak privrede. Odluku o tome donosi CBCG, od koje očekujemo partnerstvo u ovom poslu…”, istakao je ministar u novogodišnjem intervjuu “Vijestima”.

On je tada kazao da rade na kreiranju kreditnih linija IRF-a da bi obezbijedili više novca za likvidnost privrede, navodeći da je reforma fonda pokrenuta smjenom rukovodstva, kako bi se krediti adekvatno rasporedili, prije svega malom i srednjem biznisu.

Unapređenje zaštite na radu jedan od prioriteta

Iz MER-a je juče, nakon sastanka koji je ministar Jakov Milatović imao sa Udruženjem zaštite na radu Crne Gore, saopšteno da je unapređenje zaštite i zdravlja na radu na mapi prioriteta tog resora.

Na sastanku je ocijenjeno da treba unaprijediti saradnju MER-a i udruženja, dok je Milatović kazao da je iznenađen da, i pored dobrih zakonskih rješenja, mnoge važne aktivnosti koje se tiču stvaranja adekvatnih uslova za rad nijesu do sada u dovoljnoj mjeri sprovođene i razvijane.

Izvor: Bankar/Vijesti.me