29-05-2023

Obezbijeđeno 44.000 eura za učešće đaka na međunarodnim takmičenjima

Vlada je danas na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o organizovanju međunarodnih olimpijada za učenike srednjih škola za 2023. godinu i, tim povodom, donijela neophodne zaključke kojima je obezbijeđeno ukupno 44.000 eura za učešće najboljih crnogorskih učenika na međunarodnim takmičenjima.


Foto: TVCG

"Ovim su otklonjene određene administrativne prepreke i stvoreni uslovi za odlazak naših timova na: Međunarodnu matematičku olimpijadu u Čibi (Japan) za sedam članova, kao i za po šest članova na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju (Japan), Međunarodnu olimpijadu iz geografije u Bandungu (Indonezija), Međunarodnu informatičku olimpijadu u Segedinu (Mađarska), te Balkansku informatičku olimpijadu u Sloveniji", saopšteno je iz Vlade.

Pored ostalog, kako navode, donijeto je više zaključaka kojima je nadležnim institucijama omogućeno da efikasno operacionalizuju nabavku avio karata za odlazak naših timova na ova značajna međunarodna takmičenja.

Kako navode, Ispitni centar je prethodno obezbijedio učešće ekipa na: Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Antaliji, Međunarodnoj olimpijadi iz biologije u UAE i Međunarodnoj olimpijadi iz hemije u Švajcarskoj, čime su potrošena budžetska sredstva za ovu namjenu.

"Na predlog Ministarstva prosviete, Vlada je danas, na telefonskoj sjednici obezbijedila dodatna sredstva za učešće timova za olimpijadama u Japanu, Mađarskoj, Indoneziji i Sloveniji", saopšteno je iz Vlade.

(RTCG)