07-10-2022

Obilježavanje Dana OŠ „Mirko Srzentić” u Petrovcu 9. i 10. oktobra

Dan Osnovne škole „Mirko Srzentić” u Petrovcu biće obilježen prigodnim programima koji će biti upriličeni u nedjelju i ponedljeljak, saopštila je direktorica Ivana Kurtović.


Foto: OŠ „Mirko Srzentić

Kako je kazala, ovogodišnji program obilježava se prema datumu rođenja Mirka Srzentića (9. oktobar 1911).

"Rukovođeni prije svega željom, ali i obavezom koju nameće potreba za njegovanjem sjećanja na važne ljude i događaje iz našeg kraja, a koje posebno mlađe generacije neminovno nedovoljno poznaju, ove godine program Dana škole u značajnom dijelu posvećen je afirmaciji sjećanja na Mirka Srzentića, naročito imajući u vidu da je naša škola propustila da obilježi dva značajna datuma njemu posvećena - 100, odnosno 110 godina od rođenja (2011, 2021)", navela je Kurtović.

Kada je program u pitanju, u nedjelju, 9. oktobra, u Spomen-dom "Crvena komuna" u Petrovac u 18 sati biće otvorena dokumentarna izložba "Sjećanje i nezaborav" autorke dr Mile Medigović Stefanović, kulturne istoriografkinje, u produkciji Doma kulture "Studentski grad" u Beogradu iz 2021. godine. Izložbu će otvoriti književnik Đorđe Gregović.

"U pratećem programu uslijediće okrugli sto sa istaknutim kulturnim i društvenim radnicima, posvećen upravo Mirku Srzentiću i baštinjenju sjećanja na njega u današnjem kontekstu - dr Mila Medigović Stefanović, Ivana Kurtović direktorica JU OŠ ''Mirko Srzentić'', Sanja Srzentić, potomak Mirka Srzentića i Dušan Medin, a koji moderira Milica Stanić Radonjić. Tokom okruglog stola, prikazaće se dosad u javnosti neviđene fotografije i dokumentarna građa o Srzentiću", najavila je Kurtović.

Sljedećeg dana, u ponedjeljak, 10. oktobra,na istom mjestu u 11 sati biće upriličena svečana priredba đaka Osnovne škole, koju su pripremili nastavnici i učenici.

"Ovim putem se zahvaljujemo Domu kulture ''Studentski grad'' u Beogradu, autorki izložbe dr Mili Medigović Stefanović, Udruženju Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu ''Drobni pijesak'', JU Muzeji i galerije Budva, Turističkoj organizaciji Budva i HG ''Budvanskoj rivijeri''. Posebno se zahvaljujemo Dušanu Medinu i Društvu za kulturni razvoj ''Bauo'' Petrovac". Cjelokupni program je otvoren za javnost i svi su dobrodošli, istakla je Kurtović.