23-09-2022

Obilježen Mediteranski Dan Obale

U cilju obilježavanja Mediterasnkog dana obale, kao i 31 godine od proglašenja ekološke države Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Institut za biologiju mora-Kotor, Udruženje profesionalnih ribara iz Ulcinja, u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Opštinom Ulcinj i Agencijom za zaštitu životne sredine danas je organizovalo akciju čišćenja podmorja na lokalitetu morskog zaštićenog područja Parka prirode "Stari Ulcinj", u Hladnoj uvali.Otpad koji je izvučen je uglavnom ostatak ribarskog alata, ali je dobra vijest da u strožijoj zoni Parka prirode “Stari Ulcinj” nijesu prodnađene veće količine otpada.

Riječ je o samo jednoj u nizu akcija koje će ovim povodom biti organizovane u obalnom području.

Cilj akcije čišćenja koju su sproveli prije svega ronioci Instituta za biologiju mora, Uprave pomorske sigurnosti, kao i drugi profesionalni ronioci je podizanje svijesti o problemu zagađenosti našeg mora čvrstim otpadom, pa i posebnih područja našeg primorja koja su zbog svojih prirodnih vrijednosti stavljeni pod zaštitu, kao i o potrebi učešća svih nacionalnih relevantnih institucija, privatnog i nevladinog sektora, ali i pojedinaca u rješavanje problema upravljanja otpadom.

Posebna pažnja obilježavanju Dana obale posvećena je promociji putem društvenih mreža, gdje su sve zemlje pozvane da svoje aktivnosti označe tagovima #MedCoastDay/#Act4Med/ #BarcelonaConvention.

Kampanja promovisanja Dana obale na nivou Mediterana odvija se pod sloganom “Trebate Mediteranu. Ukoliko stavite školjku na uvo, čućete njegov poziv”.

Svi zajedno za očuvanje naše prirode i istinski ekološku Crnu Goru!

(Agencija CG News)