01-08-2023

Objaviti izvještaj o transparentnosti finansiranja medija iz javnih fondova

Centar za građansko obrazovanje pozvao je Ministarstvo kulture i medija da ispuni zakonsku obavezu i objavi izvještaj o transparentnosti finansiranja medija iz javnih fondova za prošlu godinu.

Objaviti izvještaj o transparentnosti finansiranja medija iz javnih fondova | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay

"Raniji nalazi CGO-a su ukazali i na tzv. meku cenzuru, kroz direktnu vezu između ulaganja novca iz javnih fondova sa tim koliko povoljno ili kritički medijske kuće izvještavaju o aktivnostima Vlade", kaže se u saopštenju.

CGO podsjeća da Zakon o medijima propisuje da „ministarstvo, u formi godišnjeg izvještaja, objavljuje ukupno izdvajanje finansijskih sredstava javnog sektora dodijeljenih medijima na svojoj internet stranici, zaključno sa 1. junom tekuće godine za prethodnu godinu“.

" Uvidom u sajt Ministarstva, odnosno Direktorata za medije, CGO takvu vrstu izvještaja nije pronašao, niti se Ministarstvo kulture i medija oglašavalo ovim povodom kako je to učinilo prošle godine objavljujući izvještaj za 2021.", kaže se u reagovanju.

CGO je od 2013. do 2021. godine, prikupljao podatke o izdvajanjima iz javnog sektora za oglašavanje, ali i drugim transferima vezanim za medijske usluge i svrhe.

Kako se navodi, nalazi i uporne preporuke CGO-a u doprinijeli su pravnoj regulaciji ovog pitanja kroz Zakon o medijima, koji je usvojen 27. jula 2020. godine.

"Ministarstvo kulture i medija ima obavezu da obezbjedi dosljednu primjenu duha i slova Zakona o medijima i time utiče na smanjenje makar dijela problema u oblasti medija u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.