11-03-2022

Objavljen nagradni konkurs „Nove ideje za održivi regionalni razvoj Crne Gore“

Ministarstvo ekonomskog razvoja poziva sve crnogorske studente na osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama u Crnoj Gori ili inostranstvu da se prijave na nagradni konkurs za izradu eseja na temu „Nove ideje za održivi regionalni razvoj Crne Gore“.


Foto: MEK

„Učešće mladih u procesu stvaranja javnih politika je od velikog značaja za cjelokupan ekonomski razvoj Crne Gore. U prethodnom periodu, u okviru Ministarstva, imali smo prilike da sarađujemo sa mladim, talentovanim ljudima, da ih uključujemo u neke aktivnosti i pokazalo se da su nosioci zdrave ideje napretka. Zadovoljstvo mi je da i kroz ovu inicijativu komuniciramo i zajednički radimo na ostvarivanju ciljeva snažnog razvoja“, naglasio je Milatović.

Cilj konkursa jeste da podstaknemo mlade talentovane ljude da daju akademski doprinos u kreiranju javne politke regionalnog razvoja. Od učesnika se očekuje da kroz analizu primarnih i sekundarnih izvora, kao i kroz analizu najbolje uporedne prakse predlože i obrade jednu ili više reformskih mjera kojima se prevazilazi neki od izazova na polju regionalnog razvoja u Crnoj Gori.

Prva nagrada za najbolji esej iznosi 1.500 eura; druga nagrada iznosi 1.000 eura, dok nagrada za treće mjesto iznosi 500 eura. Esej mora biti napisan na crnogorskom jeziku, da ne sadrži više od 2000 riječi, može biti djelo jednog ili grupe autora (najviše četiri) i mora biti dostavljen u PDF formatu na email adresu prijave@mek.gov.me, do petka, 25. marta 2022. godine.

Podsjećamo, politika regionalnog razvoja Crne Gore zakonski i strateški uobličena je 2011. godine, međutim analiza socio-ekonomskih indikatora za period od 2014-2020. godine pokazuje da su postavljeni ciljevi ostvareni samo djelimično.

Ministarstvo ekonomskog razvoja ima namjeru da intenzivira aktivnosti u pravcu ravnomjernijeg rasta i razvoja svih jedinica lokalne samouprave, sa fokusom na teritorijalni razvoj uz osmišljavanje mehanizma podrške koji bi uticali na ubrzanje dinamike razvoja.

“Ravnomjeran regionalni razvoj ne samo da će stvoriti bolje uslove za život, rad i vršenje brojnih privrednih aktivosti, zaštiti životnu sredinu, dodatno obogatiti turističku ponudu, već će omogućiti i migracije u suprotnom smjeru, od urbanih ka ruralnim područjima”, ocijenio je Milatović.

Više informacija o konkursu možete pronaći na LINKU.