07-06-2023

Objavljen zvanični Web sajt kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”

Danas je, uz veliko interesovanje javnosti, objavljen zvanični Web sajt kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”.


Foto: Printscreen/budvaboka2028.me

Sajt je dostupan na adresi budvaboka2028.me.

Ova bogata Internet prezentacija upoznaje nacionalnu, evropsku, ali i svjetsku javnost sa svim aspektima kandidature Budve sa Bokom za ovu prestižnu evropsku titulu. Na slikovit i činjenicama potkrijepljen način govori o tome zašto i kako je grupa građana iz svih opština Boke još 2018. godine hrabro pokrenula kandidaturu, povezala se sa brojnim domaćim i stranim kulturnim, umjetničkim i društvenim organizacijama, institucijama, projektima i pojedincima, izgradivši jak internacionalni tim koji je postigao ogroman uspjeh i doveo Budvu i Boku do finala takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.

“Uz mnoštvo podataka, fotografija, dokumenata, ilustracija, slajdova i Internet linkova Web sajt www.budvaboka2028.me predstavlja Evropsku prijestonicu kulture, najveći kulturni projekat u istoriji Evropske unije, dosadašnje, trenutne i buduće prijestonice kulture širom Evrope, pozitivne promjene i sjajne rezultate koje im je titula donijela, važnost i metode transformacija gradova i regija kroz kulturu i kreativnost”, rekao je Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature.

Sa druge strane, zvanični Web sajt kandidature prikazuje istorijat, hronologiju aktivnosti, pokretače, tim, saradnike, uspostavljena međunarodna partnerstva, medijske istupe, organizovane događaje, dobijene podrške, program, postignute uspjehe i planirane naredne korake projekta “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”.

“Kako EU pravila kandidature i nalažu Web sajt www.budvaboka2028.me je interaktivan, okrenut stvaraocima u kulturi i umjetnicima, ali građanima svih starosnih doba i interesovanja, daje im mogućnost i poziva ih da se uključe u kandidaturu, da pošalju i realizuju ideju, predlog, projekat; da postanu saradnik, volonter, partner; da postave pitanje, daju kritiku ili pohvalu, da predlože rješenje.”, dodao je Kaličanin.

“Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” svojim zvaničnim Web sajtom poziva građane da se uključe u kreiranje i unapređivanje kandidature, da je shvate i osjete kao svoju, da se kroz nju izraze, prepoznaju izazove i daju rješenja, uvjereni da 20. septembra 2023. godine iz Brisela možemo očekivati radosnu vijest da je po prvi put u istoriji Crna Gora dobila Evropsku prijestonici kulture!

Iz Kancelarije “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture - Grad kandidat” podsjećaju da je Vlada Crne Gore podržala kandidaturu “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” svojim Zaključkom br. 04-2537-2 od 19.5.2021. godine, uzimajući u obzir značaj i benefite predmetnog projekta.

Kako napominju, Vlada je zadužila Ministarstvo da pruži svu neophodnu podršku pokretačima i partnerima u realizaciji ovog velikog nacionalnog poduhvata.

Zato je, kako ocjenjuju, od velikog značaja da se građani, mediji i svi društveni akteri uključe u promociju i razvoj ovog jedinstvenog projekta.

Iz Kancelarije pozivaju građane da posjete Web sajt www.budvaboka2028.me , da ga sa ponosom pošalju prijateljima u zemlji i svijetu i da ga šeruju na društvenim mrežama.