06-09-2020

Obnavlja se luka u Virpazaru

Crna Gora je odlučna da obnovi nekadašnju luku u Virpazaru, navedeno je u Vladinoj Strategiji razvoja pomorske privrede za period od 2020. do 2030. godine. Revitalizacijom luke biće uspostavljen jezerski saobraćaj između Crne Gore i Albanije.


Foto: Total-montenegro-news.com

U strategiji je navedeno da su benefiti od nove luke izuzetno veliki.

"Kada je riječ o lukama, svakako je od izuzetne važnosti i projekat revitalizacije luke Virpazar, odnosno potencijali koji će biti valorizovani plovnim putem Virpazar Ckla, gdje je planirana i izgradnja zajedničkog graničnog prelaza za jezerski i drumski saobraćaj", navodi se u strategiji, prenosi CdM.

Na ovaj način, omogućiće se odgovarajuće pretpostavke za razvoj multimodalnog saobraćaja u unutrašnjim vodama, kao i dalja međunarodna plovidba ka pristaništima i lukama Republike Albanije.

"Luka Virpazar, koja je povezana željezničkom i putnom infrastrukturom koja povezuje centralni i sjeverni region Crne Gore sa jugom zemlje, predstavljaće ključnu konektivnu tačku između unutrašnjih plovnih puteva u zemlji i međunarodnih plovnih puteva koji će povezivati ovu luku sa Zajedničkim graničnim prelazom Ckla i lukom Skadar u Republici Albaniji", objašnjeno je u strategiji.

Rehabilitacija i revitalizacija luke Virpazar obezbijeđena je kroz projekat ALMONIT MTC, u iznosu od . 2,44 miliona eura, od čega će 85 odsto biti kofinansirano kroz IPA II projekat, dok će 15 odsto sredstava biti izdvojeno iz državnog budžeta.

Na osnovu postojećeg Glavnog projekta za luku Virpazar, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva podnijelo je zahtjev i odobreni su mu Urbanističko-tehnički uslovi za prvu fazu rehabilitacije i revitalizacije luke Virpazar.

"Planirano je i uspostavljanje unutrašnjeg plovnog puta Virpazar, kao i unapređenje povezanosti luke Bar, i to kroz bolju valorizaciju određenih lučkih usluga i valorizaciju luke Bar kao nove destinacije za krstarenje", ističe se u strategiji.

Luka Virpazar trebalo bi da bude izgrađena do juna 2022. godine.


(Investitor.me)