06-03-2018

Obrazovanje odraslih ima snažan razvojni potencijal

"Danas, kada mnoge evropske zemlje aktivno teže društvu znanja, kada se poslovni ambijent stalno mijenja i zahtijeva kontinuirana prilagođavanja, čini se da nijedan segment obrazovnog sistema nema toliku potencijalnu razvojnu moć kakvu ima obrazovanje odraslih", poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na regionlnoj EPALE konferenciji koja se održava u Budvi.

Obrazovanje odraslih ima snažan razvojni potencijal | Radio Televizija Budva

Na otvaranju konferencije „Istraživačka praksa u obrazovanju odraslih”, pored ministra Šehovića, govorili su i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković i generalni direktor Direktorata za opšte srednje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Veljko Tomić.

Ministar je rekao da u situaciji kada Crna Gora mora da rješava ozbiljne izazove u sinhronizovanju i povezivanju obrazovanja i tržišta rada, ne smijemo sebi dozvoliti da prenebregnemo obrazovanje odraslih, kao važnu kariku.



“Doškolovavanje, dokvalifikovanje i prekvalifikovanje, jedan su od najvažnijih instrumenata za uvođenje individue na tržište i ispunjavanje njenih punih potencijala. Zato njega ne možemo gledati ni samo kao tehničko pitanje, već kao ozbiljan proces preispitivanja vrijednosti jedinke”.

On je naglasio da prema izvještaju o realizovanim aktivnostima iz Godišnjeg plana obrazovanja odraslih za 2017. godinu, u različite oblike edukativnih aktivnosti bilo uključeno preko 20 000 učesnika, te da je samo kroz programe Zavoda za zapošljavanje u saradnji sa licenciranim organizatorima obrazovanja odraslih, 338 polaznika steklo stučnu kvalifikaciju.

On je dodao da se radi i na osnivanju još dva strukovna udruženja sa ciljem njihovog aktivnog učešća u EPALE zajednici.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da je stručno usavršavanje nastavnika jedan od imperativa EPALE projekta, te je stoga u prethodnom periodu započet niz aktivnosti poput osnivanja strukovnog udruženja nastavnika u oblasti turizma. On je dodao da se radi i na osnivanju još dva strukovna udruženja sa ciljem njihovog aktivnog učešća u EPALE zajednici

U svom izlaganju, Veljko Tomić je u objasnio da je pravac razvoja ove oblasti definisan Strategijom obrazovanja odraslih (2015-2015) čiji su prioriteti povećanje socijalne uključenosti odraslih kroz cjeloživotno učenje, unapređenje njhovih znanja, vještina i kompetencija za zapošljivost, uspostavljanje sistema osiguranja kvaliteta i obezbjeđivanje održivog sistema obrazovanja odraslih.

Konferencija se završava 7. marta, a u nastavku će biti riječi o regionalnoj saradnji, primjerima dobre prakse, unapređenju obrazovanja odraslih, uključujući i istraživanje potreba za stručnim usavršavanjem nastavnika u srednjim stručnim školama i onih koji rade u institucijama za obrazovanje odraslih u Crnoj Gori, zaključili su iz Ministarstva prosvjete.