07-01-2023

Obrok iz narodne kuhinje mnogima jedini na prazničnoj trpezi

Tokom praznika, umjesto bogate trpeze širom Crne Gore, velikom broju građana je besplatan obrok iz narodne kuhinje i jedini. Da je kriza uzela maha, govore podaci da svakodnevno raste broj korisnika.


Foto: RFE/RL

Dok se u ulju prži riba, a loncu kuva posni kupus, u Narodnu kuhinju u Nikšiću pristižu građani kojima će to biti možda jedino jelo na prazničnoj trpezi. Po svoju porciju došla je i Olja Cerović.

"Da nije Narodne kuhinje bruka. Uvjek imaju oni koji su imali, a sirotinja je uvijek teška i Bogu naravno. Vjerujte neko ima da postavi za Božić, a neko nema. Takav nam je život", kazala je Cerović.

A u Glavnom gradu obroci iz Narodne kuhinje Mitropolije crnogorsko-primorske spakovani su i biće dostavljeni na 300 adresa. Oni koji su u blizini mogu sami doći po hranu.

"Meni znači puno jer sam samohrana majka i živim u podstanare. Meni puno koristi i znaci", rekla je korisnica narodne kuhinje u Podgorici.

Broj onih kojima besplatan obrok iz narodne kuhinje znači raste svakodnevno. Toplo jelo i pola vekne hljeba sleduje naše najsiromašnije sugrađane šest dana u nedjelji.

"Ti su obroci skromi i kad oni nama kažu hvala mi kažemo hvala Bogu. Mi samo tu radimo. Mi smo koordinatori na toj relaciji. To njegovo hvala sve govori", istakao je Milivoje Radonjić iz Narodne kuhinje MCP.

I dok ovih dana mnogi pretjeruju u hrani i piću, Božić je ipak praznik koji nas podsjeća da treba da budemo skromni.

"Vidim da su marketi prepuni, a svi se žalimo da nemamo novca. Na žalost dosta te hrane će da završi u kontjenerima umjesto u narodnim kuhinjama, nebitno našoj ili bilo kojoj opstini, pa bih apelovala na građane da nikako ne bacaju, već da donesu najbližoj narodnoj kuhinji koja postoji", poručila je Konstantina Vojinović iz Narodne kuhinje Nikšić.

Jer uvijek postoji neko kome je tanjir prazan.

"Uvijek je grijeh da bude neko gladan, a siguran sam da svako zna nekog bližnjeg, a mi govorimo što je radio. Ne treba da gledamo, već da vidimo šta možemo da uradimo za njega, a onda će i Bog da pogleda nas", zaključio je Radonjić.

I u duhu Božića, dijelite i ljubav i hranu.

(RTCG)