06-01-2022

Očekuju 40 miliona EUR od oporezivanja neprijavljene imovine

Oporezivanje razlike između prijavljenih prihoda i uknjižene imovine, kako se očekuje, značajno će uticati na srednjeročni rast prihoda u Crnoj Gori, navodi se u Fiskalnoj strategiji za period od prošle do 2024. godine.

Očekuju 40 miliona EUR od oporezivanja neprijavljene imovine | Radio Televizija Budva

Foro: arhiva

U tom dokumentu se navodi da je procijenjeni godišnji fiskalni efekat po 20 miliona EUR u ovoj i narednoj godini.

Kako prenosi portal RTCG, tom mjerom destimulisanja poreskih obveznika od nelegalnih aktivnosti, koje će se oporezovati po visokoj stopi, unapređuje se tržišna privreda.

"Istovremeno, prihodi ostvareni primjenom te poreske mjere, vraćaju se u budžet, čime se omogućava finansiranje usluga od opšteg javnog interesa", navodi se u tekstu Fiskalne strategije.

Kako se ukazuje, implementacija mjera i dodatni izazovi uzrokovani pandemijom koronavirusa, pokazali da je potreban sveobuhvatni, multisektorski pristup politici suzbijanja neformalne ekonomije.

"Pokrenut je postupak javne nabavke za sprovođenje istraživanja kako bi se utvrdio obim i struktura neformalne ekonomije, ali i uspostavila baza indikatora za praćenje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije", navodi se u Fiskalnoj strategiji.