30-05-2019

Od 3.264 predatih zahtjeva izdato svega šest zakonskih rješenja za legalizaciju bespravnih objekata

Sekreterijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva donio je šest zakonskih rješenja za legalizaciju objekata od ukupno 3.264 podnijeta zahtjeva.

Od  3.264 predatih zahtjeva izdato svega šest zakonskih rješenja za legalizaciju bespravnih objekata | Radio Televizija Budva

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nema precizan rok do kada će biti završena evidencija bespravno sagrađenih objekata, što je uslov da bi resor kojim rukovodi ministar Pavle Radulović odlučio da li će biti produžen rok za legalizaciju do 2020. godine.

Rok za legalizaciju je istekao 16. jula prošle godine, a Zajednica opština je tražila krajem decembra da MORT dozvoli predaju zahtjeva do dana donošenja Plana generalne regulacije države, koji prema Zakonu o planiranju i izgradnji objekata treba da se donese do oktobra 2020. godine.

Samo u Budvi je nakon isteka roka Sekreterijatu za urbanizam i održivi razvoj podneseno 45 zahtjeva za leagalizaciju bespravno sagrađenih objekata a pretpostavka je da ih ima još, kazao je za TV Budva, sekretar Sekreterijata Stevo Davidvoić.

"Opština Budva je učestvovala u inicijativi Zajednica opština da se odobri novi rok, međutim MORT nije uslišio taj zahtjev i nije dalo novi rok za legalizaciju, tako je još neizvjesno šta će biti po tom pitanju", kazao je Davidović.

Do sada je ovom Sekreterijatu predato 3.264 zahtjeva, trenutno je u fazi obrade 1.640 zahtjeva, dok je izdato svega šest zakonskih rješenja za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

"Da bi se objekat legalizovao u ovoj fazi, mora biti izgrađen u potpunosti sa rješenjem koje daje DUP, odnosno Lokalna studija lokacije. U Zakonu su precizno pobrojani osnovni urbanistički parametri koje objekat mora da ispuni, a to je indeks zauzetosti, indeks izgrađensti, spartnost, namjena i odnos prema građevinskoj liniji, i u do sada obrađenim zahtjevima samo šest je ispunilo sve te uslove", istakao je Davidović.

Na pitanje šta usporava ovaj proces i koje su barijere u proceduri legalizacije objekata, Davidović pojašnajava, da je samo zakonsko rješenje doneseno na način koji je doneseno, te da predviđa stroge mjere u prvom koraku za objekte koji se mogu legalizovati.

"Svi ostali objekti koji se uklapaju u osnovne urbanističke parametre koje daje detaljni plan ili koji se ne nalaze u obuhvatu nekog deteljnog plana, jednostavno se donosi rješenje u prekidu postupka do donošenja Plana generalne regulacije od strane MORT-a. Rok za donošenje tog plana po slovu zakona je tri godine od stupanja na snagu zakona, što znači do oktobra 2020. godine, a da li će se taj rok ispoštovati, ostaje da se vidi", kazao je Davidović,

Sve opštine željno očekuju orto-foto snimak, kako bi imali uvid u tačan broj nelegalnih objekata.

"Iako vrlo zahtjevan proces sa krutim zakonskim procedurama, legalizacija objekata je važna jer je cilj da se sistemski dođe do poboljšanja stanja u prostoru i boljeg upravljanja istim", zaključio je Davidović.