30-09-2019

Od danas gorivo skuplje za oko pet centi

Napadi na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji unijeli neizvjesnost na svjetskom tržištu, a odjek imaju i u novčanicima u Crnoj Gori

Od danas gorivo skuplje za oko pet centi | Radio Televizija Budva

Posljedice terorističkih napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i žestoki rast cijene nafte, prije dvije sedmice, građani Crne Gore će neminovno osjetiti novim poskupljenjem svih cijena naftnih derivata, koje će stupiti na snagu večeras tačno u ponoć.

U Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) izračunali su za “Vijesti” da će cijena eurodizela sjutra porasti najvjerovatnije za četiri centa po litru, a cijene benzina za četiri ili pet centi, dok iz Ministarstva ekonomije nijesu željeli da se izjašnjavaju sve dok im danas ne stigne konačna kalkulacija iz Jugopetrola, najveće naftne kompanije kojom gazduje grčki Helenik Petroleum.

Trenutna cijena eurodizela po litru u Crnoj Gori je 1,21 euro, eurosupera 95 1,29 eura, a eurosupera 98 1,33 eura po litru. Posljednje promjene cijena goriva bile su 20. avgusta, kada su eurosuper 95 i 98 pojeftinili šest do sedam centi.



I sa novim povećanjem cijene će biti niže od rekorda iz prošle godine kada je eurosuperu 95 cijena bila 1,41 euro, a dizel 1,31. Tada je ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla da će Vlada pratiti kretanje cijena i u slučaju potrebe intervenisati smanjenjem dažbina.

Neizvjesno je šta će se dalje dešavati u Persijskom zalivu, ali će svakako uticati i na cijene u Crnoj Gori.