14-10-2022

Od neuhranjenosti pati oko 1,4 miliona djece do pet godina

Oko 1,4 miliona djece do pet godina starosti pati od neuhranjenosti u Južnom Sudanu koji se bori s "najgorom krizom gladi" zbog učestalih poplava i oružanih sukoba, upozorila je nevladina organizacija Spasimo djecu.

Od neuhranjenosti pati oko 1,4 miliona djece do pet godina | Radio Televizija Budva

UN podaci pokazuju da 8,9 miliona stanovnika ili 71 odsto stanovništva treba humanitarnu pomoć: Ilustracija (Foto: Pixabay)

Najmlađu zemlju svijeta, žrtvu političko-etničkog nasilja i hronične nestabilnosti od njenog osamostaljenja od Sudana 2011. godine, pustoše poplave četvrtu godinu zaredom i sada su zahvatile devet od deset njenih država.

UN podaci pokazuju da 8,9 miliona stanovnika ili 71 odsto stanovništva treba humanitarnu pomoć.

„Među njima je 1,4 miliona djece mlađe od pet godina koja pate od neuhranjenosti. Situacija se pogoršala posljednjih mjeseci pošto je više od 615.000 ljudi četvrtu godinu zaredom pogođeno nezapamćenom poplavom koja je rušila kuće, uništila usjeve i prouzrokovala porast slučajeva malarije i zmijskih ujeda, naročito među ženama i djecom“, navodi organizacija Spasimo djecu.

Valuta te istočnoafričke zemlje izgubila je ove godine 40 odsto vrijednosti.

To je za sobom povuklo rast cijena uvoznih proizvoda, na šta utiče i rat u Ukrajini, ističe isti izvor.

„Južni Sudan je među pet zemalja svijeta najosjetljivijih na klimatske promjene“, rekao je Jib Rabiltosaporn, direktor Spasimo djecu za Južni Sudan.

Svjetska banka navodi da je 80 odsto od 11 miliona stanovnika ove zemlje živjelo u „krajnjem siromaštvu“ 2018. godine.