27-07-2023

Od početka jula u Budvi preko 600 inspekcijskih nadzora: Neprijavljeni radnici i stranci i rad nedjeljom česti problemi

Od početka jula Uprava za inspekcijske poslove obavila je 613 nadzora na području budvanske rivijere, najviše kada su u pitanju opštine na crnogorskom primorju, kazala je za Radio Budvu PR menadžerka Uprave, Irena Gigović.


Foto: Dušan Radević

"Budva je centar svih turističkih dešavanja u sezoni, tako da i broj inspekcijskih nadzora i prekršajnih naloga ide u prilog tome. Naravno, ništa više da u odnosu na sezonu od prošle godine. Kada govorimo o inspekcijama koje su na terenu, tu su, dakle, radna, tržišna, turistička i zdravstveno-sanitarna i one učestvuju u pojačanom nadzoru. Inspekcije su obavile 518 redovnih nadzora, bilizu 50 bilo je po inicijativi građana, kao i oko 50 kontrolnih pregleda. To govori o tome da su, iako je sezona u jeku, inspektori preventivno djelovali i imali sluha kada su u pitanju određene nepravilnosti", kazala je Gigović.

Ona se osvrnula i na najčešće probleme na koje su inspektori nailazili.

"Ono što nam ne uliva pozitivnu atmosferu jeste da je uočen veliki broj nepravilnosti kada je u pitanju broj neprijavljenih radnika i stranaca koji nisu prijavljeni. Isto tako tu su i maloljetna lica koja su radno angažovana, ali ne u skladu sa propisima. Dakle, bez odobrenja odnosno saglasnosti roditelja ili staratelja", istakla je PR menadžerka Uprave za inspekcijske poslove osvrnuvši se i na ostale uočene nepravilnosti.

"Radna inspekcija je zajedno sa turističkom zabilježila najviše nepravilnosti zateknutih na samom licu mjesta. Turistička inspekcija je na plažama duž budvanske rivijere nailazila na to da mobilijar zauzima preko 50 odsto ukupnog dijela plaže. Isto tako evidentirali smo neizdavanje fiskalnih računa za zakup plažnog mobiliajra, broj spasilaca koji bi tokom jula i avgusta trebao da iznosi dva na 50 metara, što u nekim situacijama nije bilo slučaj."

Tržišna inspekcija u Budvi je imala velikih problema kada je u pitanju rad nedjeljom.

"Budva se tu opet pokazala kao grad koji je imao najviše zatvorenih objekta. Od 48 objekata koje smo zatvorili zbog nepoštovanja Zakona o unutrašnjoj trgovini, 19 objekata je bilo u Budvi", navela je Gigović.

Inspekcije su, kako je kazala, neprestano na terenu i kontrolišu sve privredne subjekte, uključujući i noćne klubove koji rade do ranih jutarnjih sati.