14-10-2023

Od početka oktobra gotovo 50 prekršajnih naloga zbog eksploatacije šuma

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) je, od 2. do 13. oktobra, tokom pojačanih aktivnosti suzbijanja eksploatacija šuma izdala 48 prekršajnih naloga od ukupno 20,55 hiljada EUR.


Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja/Arhiva

Iz UIP-a su rekli da su u tom periodu njihovi službenici predvođeni šumarskom inspekcijom, zajedno sa kolegama iz tržišne i radne inspekcije, u pojačanim aktivnostima suzbijanja eksploatacije šuma izvršili 120 inspekcijskih nadzora.

“Utvrđeno je 49 nepravilnosti i izdato 48 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 20.550 EUR”, kazali su iz UIP.

Kako su naveli, podnijeto je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i jedna krivična prijava, dok je u jednom objektu donijeto rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti pečaćenjem.

Iz UIP-a su naveli da je donijeto je 11 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i jedno ukazivanje.

Prema njihovim riječima, zajedničke akcije tog tipa u pojačanom intezitetu kontinuirano su sprovođene od prvog sastanka Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, kako samostalno u organizaciji tog organa tako i u saradnji sa Upravom policije i drugim nadležnim institucijama.

“U prilog činjenici da su dosadašnje akcije itekako bile uspješne ide i podatak da je u ovih mjesec dana ukupno izvršeno 386 inspekcijskih nadzora, podnijeto šest krivičnih prijava, konstatovano je 157 nepravilnosti i izdat je 161 prekršajni nalog od ukupno 65.050 EUR”, kaže se u saopštenju.

Kako se zaključuje, i u narednom periodu, inspektori UIP će posebnu pažnju, pored redovnih aktivnosti, posvetiti toj privrednoj grani i na taj način doprinijeti suzbijanju nelegalne eksploatacije državnih resursa.

(Mina)