06-12-2023

Od poreza i carina 2,33 milijarde, 22% više nego lani

Uprava prihoda i carina (UPC) naplatila je 2,33 milijarde eura u bruto iznosu, od januara do kraja novembra, što je više za 430 miliona eura (22,5%) nego u istom prošlogodišnjem periodu. Ostvarena naplata za 11 mjeseci ove godine premašila je i plan prihoda za 333 miliona eura (16,6%), saopšteno je iz UPC.

Od poreza i carina 2,33 milijarde, 22% više nego lani | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pexel

Kako navode u ovom periodu realizovane su sve planirane aktivnosti, uz blagovremenu naplatu budžetskih sredstava.

“Zbog povećanja efikasnosti naplate prihoda, UPC kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjera za jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa”, poručuju iz UPC.

U novembru je ostvarena bruto naplata prihoda od 198,4 miliona eura, što je za 20,3 miliona (11,4%) više nego u istom mjesecu prošle godine.


Podaci Uprave prihoda i carina


Prema strukturi prihoda, zabilježen je rast naplate za 11 mjeseci ove godine kod svih vrsta dažbina.

“Od ukupnih dosadašnjih bruto prihoda, na naplatu poreza na dodatu vrijednost (PDV) odnosi se 1,09 milijardi eura, što je više za 158 miliona eura (17%) nego u istom periodu lani. Naplata doprinosa je iznosila 496,8 miliona eura, što je za 99 miliona (ili 25%) više nego u istom prošlogodišnjem periodu”, navodi se u saopštenju.

Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 148 miliona eura, odnosno više za 62 miliona (72%) u odnosu na jedanaestomjesečni period prošle godine.

“Ostvarena bruto naplata akciza iznosila je 300 miliona eura, što je više za 69,7 miliona (30%) u odnosu na isti period prethodne godine”, podaci su UPC.

Po osnovu carine (poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije) naplaćeno je 48 miliona eura, a to je više za 11 miliona eura (31%) nego u istom prošlogodišnjem periodu.

“Uprava prihoda i carina fokusirana je, između ostalog, na primjenu pojednostavljenih postupaka, trgovinske olakšice, jačanje proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima, doprinoseći stabilnijem i predvidljivijem poslovnom okruženju”, zaključuje se u saopštenju UPC.