28-06-2022

Od septembra najniža penzija u CG preko 220 EURA

Vlada Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastoji da kreiraju penzijsku politiku koja ima za cilj stabilan i održiv penzijski sistem i adekvatnost penzijskih davanja.

Od septembra najniža penzija u CG preko 220 EURA | Radio Televizija Budva

Foto: pexel

Istovremeno, u procesu kreiranja te politike posebna pažnja je usmjerena na zaštiti penzionera i poboljšanju njihovog materijalnog položaja, poručio je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, odgovarajući na pitanje poslanice Jovanke Laličić koja ga je pitala šta će konkretno preduzeti i kada u cilju unaprjeđenja položaja trenutno najranjivije populacije u Crnoj Gori – penzionera.

Adrović navodi da su Zakonom o Budžetu Crne Gore u ovoj godini opredijeljena sredstva Fondu PIO Crne Gore za finansiranje penzijskog sistema u iznosu od 466 miliona eura.

Penzije su, podsjeća ministar, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u ovoj kalendarskoj godini dva puta redovno usklađene.

“Nakon usklađivanja od 1. januara koje je iznosilo 2,13 odsto, od 1. maja tekuće godine izvršeno je usklađivanje penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 8,15 odsto, tako da najniža penzija trenutno iznosi 162,45 eura, dok visina posječne penzije u Crnoj Gori iznosi 328,60 eura. Prosječna penzija u Crnoj Gori veća je nego prosječne penzije u drugim državama u regionu, izuzev Slovenije i Hrvatske koje su članice Evropske unije”, kazao je Adrović.

Od 1. septembra 2022. godine izvršiće se, dodaje, i treće redovno zakonsko usklađivanje penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u ovoj godini prema kretanju zarada i potrošačkih cijena u prethodnom kvartalu u odnosu na kvartal koji mu prethodi sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji.

“Osim toga, od 1. septembra ove godine naše penzionere očekuje vanredno usklađivanje. Ovo usklađivanje će obuhvatiti retroaktivnu isplatu najnižih penzija počev od 1. januara 2022. godine za dodatnih 36 odsto, pa će nominalni iznos najniže penzije iznositi preko 220 eura”, objasnio je Adrović.

Poručuje da će prioritet Vlade Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja i u budućem periodu biti redovnost u isplati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, održavanje likvidnosti Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore i unaprjeđenje adekvatnosti penzijskih davanja.