20-05-2021

Od subote se ukida mjera nošenja maski na otvorenom

U skladu sa povoljnom situacijom Ministarstvo zdravlja donijelo je naredbu kojom se od subote 22. maja ukida mjera nošenja maske na otvorenom tamo gdje je moguće obezbijediti dva metra, kazao je državni sekretar u Ministarstvu Borko Bajić. Mjere će važiti od subote 22. maja do petka 28. maja.


Sa pres konferencije, Foto: Printscreen YouTube

"Obaveza nošenju maski u zatvorenom ostaje na snazi kao i sve ostale propisane mjere. Ukoliko se izmjene Zakona o sprečavanju širenja zaraznih bolesti budu usvojene kažnjavaće se nenošenje maski ispred institucija kao što su banke, pošte i slično. Na mjestima gdje postoji povećan epidemiološki rizik", rekao je Bajić.

Bajić je kazao da su uslovi ulaska stranih državljana u Crnu Goru isti, a samo državljani susjednih država (Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova) kao i Rusije, Ukrajine i Bjelorusije ulaze bez obaveze PCR testiranja, postojanja podataka o imunizaciji ili preležanom virusu.

"Svi ostali moraju da imaju negativan PCR test, pozitivan test na antitijela ili dokaz da su u potpunosti imunizovani makar nedjelju dana prije dolaska u Crnu Goru bilo kojom vakcinom protiv koronavirusa", zaključio je Bajić.

Kazao je za nenošenje maski predviđena najmanja moguća kazna dozvoljena Zakonom, od 30 eura.

Bajić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je dozvoljeno okupljanje do 20 osoba na javnim površinama.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da epidemijska kriva ukazuje da je obolijevanje na najnižem nivou od početka obolijevanja u julu mjesecu prošle godine, nakon čega je počeo drugi talas pandemije.

"Prosječan broj novopozivnih slučajeva u poslednjoj nedjelji je bio 76 i bilježi se konstantan pad od marta. Od prosječnog broja testiranih osoba koji je u prethodnoj nedjelji bio 1.302 pozitivnih rezultata je bilo u 5,83 procenta slučajeva", rekao je Galić.

Kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika za čitavu teritoriju Crne Gore je sada na 173,79.

"To je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava, od septembra mjeseca 2020. godine. Po ovom indikatoru imamo bolju situaciju u odnosu na 17 zemalja Evropske unije", kazao je Galić.

Istakao je da je zabilježen pad indikatora u svim regijama države u odnosu na prethodnu nedjelju, a da je najpovoljnija situacija na jugu Crne Gore.

"U odnosu na turističke destinacije vidimo da Crna Gora u aprilu i maju mjesecu ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Hrvatske, Grčke i Turske, a približno Italiji i Španiji."

Galić je kazao da masovna vakcinacija bilježi zavidne rezultate, i da je do 19. maja aplicirana 151.522 doze vakcine, od kojih je prvom dozom imunizovan 116.487 građanin, a u cjelosti je vakcinisano 35.041 osoba.

"Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio stanovništava od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Što se tiče zemalja EU, od Bugarske", saopštio je Galić.

Direktor Interne klinike u KCCG Đorđe Krnjević kazao je da je u poslednje tri nedjelje zabilježen značajno manji broj hospitalizovanih pacijenata sa najtežom kliničkom slikom i trenutno ima preko 410 slobodnih mjesta za pacijente koji boluju od kovida.

"U KCCG je trenutno hospitalizovano 39 pacijenata, od njih je 15 životno ugroženo. Trenutno je zauzeto manje od 25 odsto kapaciteta!, rekao je Krnjević.

Kazao je da i dalje postoje teški pacijenti koji se liječe u ovoj ustanovi, a da je pristutan i određeni broj post kovid pacijenata koji su preležali koronu ali imaju tešku kliničku sliku.

Krnjević je pozvao građane da se i dalje pridržavaju mjera i da se nastavi ovaj trend vakcinacije.


(Vijesti)