16-03-2023

Od utorka snižene cijene u sklopu akcije Stop inflaciji

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je, kao odgovor na problem rasta cijena osnovnih životnih namirnica i visokih stopa inflacije, u saradnji sa predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca dogovorilo višemjesečnu akciju pod nazivom Stop inflaciji, koja podrazumijeva formiranje takozvane antiinflacione korpe.


Foto: MERT

“Predviđeno je da nove, snižene cijene u skladu sa dogovorom o antiinflacionoj korpi stupe na snagu u utorak”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da je saradnja ostvarena sa Volijem, Mercatorom, Lakovićem, Domaćom trgovinom-Aroma i Francom.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, kazao je da je cilj te akcije i uvođenja antiinflacione korpe da se smanji pritisak na životni standard građana i doprinese stabilizaciji cijena osnovnih životnih namirnica.

“Drago mi je da su naši trgovci pokazali društvenu odgovornost i od početka podržali ovu ideju“, poručio je Đurović.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda u tabeli koja slijedi.

“Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda obavlja sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom. Trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad pet odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na pet odsto”, navodi se u saopštenju.

Predlog vrsta proizvoda koji obavezno ulaze u antiinflacionu korpu:




Trgovac je, kako se dodaje, u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

“Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovac ne može skraćivati listu proizvoda”, rekli su iz Ministarstva.

Trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

“Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena”, dodaje se u saopštenju.

Opšti uslovi za izbor proizvoda su da artikal ne smije biti pri isteku roka, ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja, niti smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste.

Sastanku u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma prisustvovali su i predstavnici Privredne komore sa kojima je dogovoreno da koncept antiinflacione korpe predstave i ostalim trgovačkim lancima koji su zainteresovani da se pridruže akciji.

Đurović je kazao na sjednici Vlade da će cijene koje budu definisane u okviru akcije trajati do kraja aprila.

„Onda idemo sa novom korpom, zavisno od kretanja, do kraja maja, a onda ćemo da vidimo kako će se odvijati situacija generalno globalno, ali ono što je definisano je da mart, april i maj idemo sa paketom antiinflacione korpe“, rekao je Đurović.