21-12-2023

Odbor nije usvojio izvještaje Brđanina

Odbor za bezbjednost i odbranu dao je negativnu ocjenu na dva izvještaja Uprave policije za prošlu godinu, rekao je predsjednik tog skupštinskog tijela Miodrag Laković.


Foto: Mina

Članovi Odbora razmatrali su izvještaj Uprave policije o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije od 1. januara do 15. maja i izvještaj od 15. maja do 23. novembra prošle godine.

Laković je, novinarima nakon sjednice Odbora, kazao da direktor Uprave policije Zoran Brđanin nije došao na sjednicu kako bi obrazložio izvještaje.

“Mi smo cijenili rad Uprave policije i ocijenili smo ga negativno oba izvještaja”, rekao je Laković.

On je kazao da je deset članova Odbora glasalo da ne budu prihvaćeni izvještaji, a da jedan nije glasao.

Sjednicu su ranije napustili poslanici Demokratske partije socijalista Nikola Janović i Danijel Živković.

Komentarišući izjavu Brđanina da se, na osnovu presude Upravnog suda, izvještaji već smatraju usvojenim, Laković je kazao da na dnevnom redu nije bila presuda Upravnog suda, već da Odbor periodično razmatra izvještaje o radu policije o organizovanom kriminalu i korupcija, a što je jedini mehanizam putem kojeg se direktor policije može pozvati na odgovornost.

Laković je kazao da je Brđanin nedolaskom na sjednicu Odbora omalovažio poslanike i to skupštinsko tijelo, i saopštio da će podnijeti prekršajnu prijavu protiv direktora policije.

“Time ćemo saopštiti da ne pristajemo na nepoštovanje parlamenta i Odbora. Smatramo da je ispod profesionalnog digniteta da se neko ko je pozvan da brani svoje profesionalne stavove i rezultate ne pojavi”, rekao je Laković.

On je, komenatrišući današnju izjavu Brđanina da su političke partije već donijele svoj sud o izvještajima, kazao da Odbor nije imao unaprijed projektivanih stavova.

“Na taj način anticipirajući stav to smiješta u neku političku dimenziju, a u isto vrijeme nije spreman da dođe da brani rezultate rada Uprave policije i ukrsti stavove”, rekao je Laković.

On je, na pitanje da li očekuje da će ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pokrenuti postupak razrješenja Brđanina, kazao da nijesu o tome razgovarali na Odboru.

“Ministar je u javnosti iznio svoj stav i pretpostavljam da će ići sa inicijativom o razrješenju prema Vladi, a kako će na Vladi glasti ne znam”, dodao je Laković.

Na pitanje da li postoji odgovornost parlamenta što izvještaji ranije nijesu razmatrani, Laković je pojasnio da Poslovnikom nije predviđena ta vrsta odgovornosti.

On je kazao da se Odbor iz objektivnih razloga ranije nije mogao izjašnjavati o izvještajima o radu Brđanina.

Poslanik Građanskog pokreta URA i bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da je današnja sjednica potvrdila ispravnost odluke da se Brđanin smijeni.

On je naveo da se ispostavilo da su događaji u periodu od donošenja odluke Upravnog suda do danas farsa i pokušaj da se utiče na izvršnu vlast.

“Danas smo saznali i da je bilo pokušaja da se utiče na zakonodavnu vlast, s obzirom na ocjenu Upravnog suda da neusvajanje izvještaja u roku od deset dana znači da je izvještaj usvojen”, rekao je Adžić.

On je kazao da mu je drago što njegov glas na Odboru nije bio presudan za neusvajanje izvještaja Brđanina.

“Bila je ubjedljiva većina što samo potvrđuje da nema ni primisli da je (smjena Brđanina) neka vrsta političkog obračuna URA-e”, naveo je Adžić.

On je rekao da se ispostavilo da je to farsa, dodajući da mu je drago što su nova Vlada i parlamentarna većina dobili neku vrstu naknadne pameti.

“Sada će smijeniti Brđanina i dobićemo novog direktora policije”, kazao je Adžić.

Upitan da li to znači da je siguran da će Brđanin biti smijenjen on je rekao da, poslije odluke Odbora nema puno izbora bući da isti ljudi koji čine parlamentarnu većinu su i u Vladi.

“Vjerujem da će slijediti njihove preporuke i gotovo sam siguran da će Brđanin biti smijenjen”, naveo je Adžić.

On je rekao da je to što Brđanin nije prisustvovao sjednici najbolji pokazatelj snage njegovih argumenata.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević kazao je da je skndalozno to što se Brađanin nije pojavio na današnjoj sjednici i da je time pokazao nepoštovanje prema članovima Odbora, i u kranjem prema građanima.

“Ovo je kukavički čin nekoga ko je trebao da bude najhrabriji među nama. Očekivao sam da se Brđanin pojavi, ali kada sam vidio ovakav pristup i da se u izvještaju ne pominje tragedije na Cetinju, to me opredijelilo da se izjasnim negativno, iako nijesam planirao”, rekao je Zirojević.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, kad Odbor odbije izvještaj, o tome obavještava ministra unutrašnjih poslova, koji nakon toga može pokrenuti proceduru razrješenja direktora policije.



(Mina)