04-01-2023

Odbornici SO Budva 9. januara o izboru predsjednika Opštine, Milo Božović kandidat

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović zakazao je petu sjednicu lokalnog parlamenta po hitnom postupku za ponedjeljak, 9. januar 2023. godine sa početkom u 12 časova u sali Opštine Budva.


Božović, Foto: Opština Budva

Na ovoj sjednici odbornici će se izjasniti o dvije tačke dnevnog reda, a to su:

- Predlog Zaključka o konstatovanju prestanka funkcije predsjednika Opštine

- Predlog Odluke o izboru predsjednika Opštine

U Predlogu zaključka o konstatovanju prestanka funkcije navodi se da se Milu Božoviću, diplomiranom ekonomisti iz Budve konstatuje prestanak funkcije predsjednika Opštine Budva zbog ranije podnijete ostavke.

Takođe, napominje se da Božoviću funkcija prestaje momentom konstatovanja ostavke, te da će se Zaključak objaviti na odgovarajućem mjestu u Službenom listu Crne Gore.

"Pravni osnov za donošenje ove odluke je propisan u članu 61. Zakona o lokalnoj samoupravi i članu 103. Statuta Opštine Budva kojima je propisano da predsjedniku Opštine prestaje mandat istekom vremena na koje je izabran, razrješenjem od strane Skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona. Prestanak mandata predsjednika Opštine zbog podnošenja ostavke i po sili zakona konstatuje se aktom Skupštine. Predsjednik Opštine Budva Milo Božović, izabran za predsjednika Opštine Budva na 08. sjednici Odbora povjerenika opštine Budva održanoj 12. avgusta 2022. godine, podnio je Skupštini opštini Budva - predsjedniku Nikoli Jovanoviću, ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva u Službi Skupštine opštine Budva od 30.12.2022. godine", navodi se u obrazloženju.

Kako je napomenuto u Predlogu odluke o izboru predsjednika Opštine Budva, za predsjednika Opštine biraće se Milo Božović, i to na mandat od četiri godine, a ova odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenom listu Crne Gore.

Pravni osnov za donošenje ove odluke, kako se dalje ističe, sadržan je u članu 38 Zakona o lokalnoj samoupravi stav 1 tačka 18 kojim je propisano da Skupština bira i razrješava predsjednika skupštine, predsjednika opštine i potpredsjednika skupštine.

"Članom 55 istog Zakona propisano je da je predsjednik opštine izvršni organ opštine. Funkcija predsjednika opštine je profesionalna. Predsjednik opštine bira se na vrijeme od četiri godine. Za predsjednika opštine može biti izabrano lice koje ispunjava uslove za izbor odbornika, u skladu sa zakonom kojim se uređuje izbor odbornika i poslanika, dok je članom 66 propisano da će se u slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine vršiti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata. Obzirom da je dosadašnji predsjednik Opštine podnio ostavku na funkciju dana 30.12.2022. godine, stekli su se uslovi za izbor predsjednika Opštine, a sve shodno Predlogu za izbor predsjednika Opštine protokolisanom u Službi Skupštine pod brojem od 31.12.2022. godine, a koji predlog je potpisan od strane 18 odbornika Skupštine opštine Budva iz Kluba odbornika "Milo Božović - Budva na prvom mjestu!" - DF, mandatnog saziva 2022. - 2026. godine. Članom 95 Statuta opštine Budva propisano je da Predlog sadrži ime i prezime kandidata, kraću biografiju, obrazloženje predloga i ime i prezime odbornika koji će u ime podnosioca predloga obrazložiti predlog, kao i da se uz predlog podnosi pisana saglasnost kandidata za predsjednika Opštine o prihvatanju kandidature", navodi se u Predlogu odluke o izboru predsjednika Opštine Budva.

Takođe, u okviru materijala za predstojeću, 5. sjednicu Skupštine opštine Budva, kada je u pitanju Božovićev izbor za predsjednika Opštine, objavljeno je i obrazloženje predlagača.

"Gospodin Milo Božović diplomirani je ekonomista iz Budve. Rođen je dana 14.05.1977. godine u Kotoru. Oženjen je i otac troje djece. Obavljao je funkciju menadžera Opštine Budva u periodu od 10.01.2017. godine do 13.10.2020. godine. Na parlamentarnim izborima za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore, koji su održani 30.08.2020. godine, izabran je za poslanika. U toku obavljanja funkcije poslanika bio je član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, član Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i zamjenik člana Stalne delegacije pri Interparlamentarnoj uniji (IPU). Obavljao je funkciju predsjednika programskog Odbora RTV Budva od 2003. - 2005. godine. Bio je član upravnih odbora: "Mediteran reklame" DOO i "Vodovod i kanalizacija" DOO Budva. U toku 2005. godine je obavljao funkciju v.d direktora Plivački vaterpolo centar "Boka". Tokom vršenja javnih funkcija u Opštini Budva, bio je član više komisija, savjeta i radnih tijela. U svim sazivima Skupštine opštine Budva, u periodu od 2005. - 2020. godine, biran je za odbornika u Skupštini opštini Budva. Na funkciju predsjednika Opštine Budva izabran je dana 12.08.2022. godine Odlukom Odbora povjerenika Opštine Budva na mandatni period od četiri godine. Na lokalnim izborima koji su održani 23. oktobra 2022. godine nalazio se na poziciji nosioca izborne liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu! DF" koja je ostvarila ubjedljivu pobjedu osvojivši 5.690 glasova odnosno 18 od ukupnu 33 mandata", navodi se u obrazloženju.

Materijali za petu sjednicu lokalnog parlamenta dostupni su na opštinskom sajtu na sljedećem LINKU.