26-12-2023

Odbornici SO Budva u petak o budžetu za narednu godinu, bez razmatranja izbora potpredsjednika Opštine

Na kolegijumu predsjednika Skupštine opštine Budva sa predsjednicima odborničkih klubova koji je održan danas dogovoreno je da 11. sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti razmatran i budžet za 2024. godinu bude održana u petak, 29. decembra sa početkom u 10 sati.


Predsjednik SO Budva, Nikola Jovanović, Foto: RTCG

Pored predloga budžeta, odbornici će se izjasniti i o programima investicinih aktivnosti i uređenja prostora, a na dnevnom redu naći će se i predlog da Narodna biblioteka Budve nosi naziv "Miroslav Luketić" i inicijativa za poboljšanje zdravstvene zaštite u Petrovcu.

Jovanović: Skupština će omogućiti redovno funkcionisanje lokalne uprave i Opština Budva će sljedeću godinu dočekati spremna za ispunjavanje svojih obaveza

Predsjednik SO Budva, Nikola Jovanović potvrdio je za naš portal da je sjednica zakazana po hitnom postupku u skladu sa Poslovnikom o radu, jer, kako je naveo, postoje opravdani razlozi hitnosti za razmatranje i odlučivanje po svim predloženim tačkama.

„Svakako, među najvažnijim predlozima je budžet Opštine za narednu godinu, kao i Program investicionih aktivnosti. Blagovremenom usvajanjem ovih akata, Skupština će omogućiti redovno funkcionisanje lokalne uprave odnosno izvršne vlasti i Opština Budva će sljedeću godinu dočekati spremna za ispunjavanje svojih obaveza iz tekuće i naredne godine. Obezbijediće se i redovno finansiranje budžetakih korisnika i transferi lokalnim preduzećima i ustanovama bez kojih isti ne bi bili u mogućnosti da redovno funkcionišu i posluju, a time ne bi mogli ni da pružaju javne usluge građanima. Vjerujem da je ova sjednica prilika da kalendarsku godinu zaokružimo pozitivno i da budžet za sljedeću godinu koji je rekordan u iznosu od 59 miliona eura usvojimo na vrijeme. Uz to, usvajanje Programa investicinoh aktivnosti i Programa uređenja prostora značiće da narednu godinu počinjemo spremni za realizaciju svih planiranih investicionih aktivnosti“, istakao je Jovanović.

On je naglasio da mu je posebno zadovoljstvo što će parlament odlučivati o izmjeni naziva JU “ Narodna biblioteka Budva“.
„Bibilioteka će u budućem periodu, siguran sam, nositi naziv akademika Miroslava Luketića i na taj način odaćemo počast i omaž životnom djelu i liku veoma značajne ličnosti Budve“, kazao je predsjednik SO Budva.

Jovanović je takođe kazao da će parlament na 11. sjednici razmatrati i Program rada za narednu godinu i inicijativu za poboljšanje zdravstvene zaštite na području Petrovca.

„Koristim priliku da pozovem sve odbornike, da rukovodeći se interesima građana Budve, budemo odgovorni i na visini zadatka koji su nam građani povjerili, i da u skladu sa datim nam ovlašćenjima, usvojimo predložene odluke i time na uspješan način završimo još jednu kalendarsku godinu“, poručio je Jovanović.

Tičić: Od izbora nije ništa realizovano, mrtvo slovo na papiru

Predsjednik Kluba odbornika DPS-a, Milan Tičić ističe da je dogovoren sastanak za sjednicu koja će se održati u petak.


Tičić, Foto: DPS Budva

„Upoznali smo se sa Dnevnim redom, materijal očekujemo u toku dana. Nas brine to da se deseta sjednica neće nastaviti, jer imamo tu informaciju. Svjesni smo kakva je situacija posljednjih godinu dana u Opštini Budva . Takođe, predlaže se budžet za narednu godinu, a realizacija za 2023. svodi se na minimum. Ne znam kako mogu da nas uvjere da možemo da realizujemo kapitalni budžet, kada od izbora nije ništa realizovano i sve je mrtvo slovo na papiru”, poručio je Tičić.

Marković: Političke trzavice dovele do toga da ovakve tačke usvajamo u hitnom postupku

Predsjednik Kluba odobrnika Demokrata Budva, Marko Marković ocijenio je da su političke trzavice u većini dovele do toga da se ovakve tačke dnevnog reda usvajaju u hitnoj proceduri.


Marković, Foto: Demokrate Budva

„To su najvažnija dokumenta koja opredjeljuju rad Opštine u 2024. Prvo moramo imati usvojenu Odluku o budžetu da bismo znali plan prihoda i plan rashoda i da bismo znali gdje da trošimo novac. Tu su i važna dokumenta kao što su programi investicionih aktivnosti i uređenja prostora. Mi ih donosimo u hitnoj proceduri, u situaciji kada imamo apsolutnu većinu koja je sada očigledno dobro uzdrmana. Mislim da je ovo posljedica jednog neadekvatnog upravljanja gradom kojem svjedočimo posljednjih osam mjeseci“, kazao je Marković.

Ivanović: Važnije je bilo izabrati potpredsjednika

Predsjednik Kluba odbornika GP URA, Ivan Ivanović je u izjavi za naš portal nakon sastanka kazao da je bilo bitnije da se prvo izabere potpredsjednik koji bi potpisivao sva važna dokumenta koja treba da se usvoje na narednoj sjednici.

"Kolegijum je završen, o redovnoj 11. sjednici gdje bi trebalo da usvajamo budžet za 2024. godinu i još par nekih tekućih pitanja koja su od bitnog značaja i koja imaju oznaku hitnosti. Nije bilo riječi o nastavku prekinute 10. sjednice, smatram da je bilo važno da se završi ta sjednica i da se dođe do izbora glasanja za potpredsjednicu ili potpredsjednika Opštine, jer bez obzira što smo usvojili rebalans budžeta i sada ako usvojimo budžet za 2024. godinu to neće imati ko da potpisuje. Sada je pitanje mjeseca kada će se stopirati mogućnost da predsjednik Milo Božović potpisuje plate i obaveze koje Opština ima prema dobavljačima, gradu i prema zaposlenima, tako da mislim da je to veoma važna tačka koja je trebala da se završi. Mi ćemo insistirati negdje u narednom periodu, ako ne kao nastavak desete sjednice da to bude neka redovna sjednica na kojoj će se glasati povjerenje predsjedniku Opštine ili birati potpredsjednik Opštine", kazao je Ivanović.

Perović: Nismo upoznati sa nacrtom budžeta i planovima za narednu godinu

Predsjednik Kluba odbornika SDP-a, Jovo Perović kazao je da su danas imali kolegijum kod predsjednik SO Budva Nikole Jovanovića kako bi zakazali 11 sjednicu za petak.

“U ime SDP-a moram da istaknem da nismo dobili još material, nemamo papirologiju, tako da nismo upoznati sa nacrtom budžeta i planovima za narednu godinu. Kada to dobijemo opredijelićemo se za naša izlaganja i stav po tom pitanju”, kratko je istakao Perović.



J.M./D.Č./M.S.