14-04-2020

Odgovaraće svi koji svjesno krše mjere

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Ivica Stanković, poručio je da su ovo posebno izazovna vremena za vjernike i upozorio da će krivično odgovarati svi koji nijesu disciplinovani i koji svjesno krše mjere. Stanovnici Tuzi su, kako je kazao, pokazali odgovornost i praznik obilježili unutar porodice, a uvjeren je da će tako biti i narednih dana, da će se vjernici pridržavati propisanih mjera i praznik obilježiti u krugu porodice.

Odgovaraće svi koji svjesno krše mjere | Radio Televizija Budva

"Ovo su dani koji od svih nas zahtijevaju disciplinu i odgovornost, zbog nas samih, zbog naših najbližih, zbog činjenice da samo na taj način iz situacije koja je zadesila čitavi svijet, možemo izaći kao pobjednici. Na državnom tužilaštvu je obaveza da reaguje u svim slučajevima nepoštovanja propisanih mjera nadležnih institucija. upravo to i radimo i radićemo i ubuduće, kako bismo zaštitili sve građane Crne Gore i kako bismo sačuvali većinu odgovornih građana koji se u potpunosti pridržavaju donijetih propisa", kazao je Stanković.

On ističu da su ovo posebno izazovna vremena za vjernike koji proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik – Uskrs ili Vaskrs.

"Vjernici katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori i širom svijeta ovaj praznik već su obilježili u izolaciji. Nama najbliži, stanovnici Tuzi, pokazali su odgovornost da se i u ovim novonastalim okolnostima praznik može obilježiti unutar porodice. Uvjeren sam da će tako biti i narednih dana i da će se vjernici pravoslavne vjeroispovijesti takođe pridržavati svih propisanih mjera, da će se vjerski obredi obaviti shodno mjerama koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo, a da će vjernici praznik obilježiti u krugu svojih najbližih", poručuje Stanković.

Naglašava da od discipline i odgovornosti svih nas zavisi kada ćemo ove dane ostaviti iza sebe.

"Istovremeno upozoravam sve one koji nijesu disciplinovani, koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa da će time izazvati odlučnu reakciju tužilaštva i da će snositi krivičnu odgovornost zbog nesavjesnog ponašanja, jer zakon je jednak za sve."

Stanković je podsjetio da je za najteže posljedice izazvane krivičnim djelim protiv zdravlja ljudi propisana kazna zatvora i do 12 godina.

"Ipak se nadam da će potrebe za reakcijom tužilaštva biti sve manje, odnosno da će se maksimalno smanjiti broj onih koji ne razumiju ozbiljnost situacije", zaključuje VDT.

Izvor: RTCG