04-01-2019

Odliv ljekara opasnost po crnogorski zdravstveni sistem

Odliv ljekara iz javnog zdravstva najveća je opasnost po crnogorski zdravstveni sistem u godinama koje dolaze, upozorio je predsjednik Ljekarske komore, Aleksandar Mugoša.

Odliv ljekara opasnost po crnogorski zdravstveni sistem | Radio Televizija Budva

On je kazao da da je taj problem sve učestaliji i da je već duže vrijeme gotovo nemoguće sresti kolegu koji je zadovoljan uslovima u kojima radi, kao i ekonomskim i socijalnim statusom u društvu.

"Kao da svi traže neki izlaz iz situacije u kojoj se nalaze”, rekao je Mugoša za Pobjedu.

On je dodao da država ništa ne radi da zadrži ljekare u zemlji, već naprotiv olakšava njihovu odluku da napuste Crnu Goru.

“S obzirom na to da je školovanje doktora medicine dugotrajno i skupo, bogatim zapadnoevropskim zemljama mnogo više odgovara da samo uvezu gotov proizvod, nego da troše ogroman novac i vrijeme na školovanje sopstvenog kadra. Iz tog razloga bogate zemlje smanjuju administrativne barijere za zapošljavanje ljekara iz Jugoistočne Evrope, povećavaju njihove zarade, obezbjeđuju smještaj, ubrzane kurseve učenja jezika i sve ostalo neophodno za što brži početak samostalnog rada, olakšanu integraciju u sistem i adaptaciju na novu sredinu”, saopštio je Mugoša.

On je poručio da Ljekarska komora neće dozvoliti da zdravstveni sistem bude nesiguran što se tiče rada doktora medicine.

Komora će, prema riječima Mugoše, pokušati da identifikuje sve one koji se nelegalno bave ljekarskim pozivom.

On smatra da investiranje u zdravstvo mora biti mnogo veće nego do sada, ali i da je neophodno bolje, jasnije i preciznije planiranje kada je u pitanju budućnost zdravstvenog sistema.