23-03-2016

Odloženo suđenje u Kotoru

Pritvoreni direktor Političkog savjeta DPS Svetozar Marović odbio je juče da se pojavi na suđenju u kotorskom Osnovnom sudu zbog svog psihičkog stanja i slabosti. U sudnici se nije pojavio ni njegov sin Miloš, jer se, prema evidenciji, nalazi na liječenju u privatnoj klinici u Beogradu.

Odloženo suđenje u Kotoru | Radio Televizija Budva

Marovići su u Osnovom sudu u Kotoru podnijeli dvije tužbe protiv austrijske Heta Leasing Karnten GmbH & Co KG iz Klagenfurta, osporavajući potraživanja od gotovo deset miliona eura za nabavku luksuzne jahte.

Sudija Andrijana Zečević saopštila je strankama u postupku da je preko ovlašćenih službenika ZIKS-a sud obaviješten da je Svetozar Marović odbio da dođe na jučerašnje suđenje.

Advokatica Nataša Deletić iz advokatske kancelarije "Bojić", koja zastupa Maroviće, pojasnila je da stariji Marović nije mogao doći zbog psihičkog stanja i slabosti, a nedolazak Miloša opravdala je medicinskom dokumentacijom sa privatne klinike "Ostrog" iz Beograda, gdje se on navodno nalazi na liječenju.

Na zahtjev advokatice Deletić, sudija Zečević je juče odložila ročište i "progledala kroz prste Marovićima", uz opasku da sljedeći put neće prihvatiti kao mjerodavnu medicinsku dokumentaciju sa privatne klinike, niti odlaganje ročišta.

Na jučerašnjem ročištu je trebalo da se uz prisustvo vještaka grafološke struke obavi grafološko vještačenje potpisa Svetozara i Miloša Marovića, jer oni tvrde da su na spornim mjenicama falsifikovani njihovi potpisi. Punomočnik Hete, advokat Ognjen Božović, usprotivio se odlaganju ročišta i predložio sudu da stavi van snage rješenje o određivanju grafološkog vještačenja.

"Ovo iz razloga jer i pored činjenice da su upravo tužioci tražili vještačenje potpisa sada to odbijaju, odnosno ne pojavljuju se na ročištu. U spisima predmeta postoji dovoljno dokaza da sud može brižljivom i savjesnom ocjenom da izvede zaključak o osnovanosti ili neosnovanosti tužbenog zahtjeva i da primijeni pravilo o teretu dokazivanja u odnosu na navode tužilaca", kazao je Božović.

Marovići su podnijeli dvije tužbe.

Jedna se odnosi na neistinite isprave i ništavnost pravnih poslova, tj. falsifikovane mjenice jer Marovići tvrde da oni nijesu potpisali sporne mjenice, dok se drugom tužbom traži ništavnost ugovora o finansijskom lizingu sa Heta Leasingom. Prvobitno je austrijska Heta pokrenula sudski spor protiv Svetozara i Miloša Marovića radi naplata novčanog potraživanja u iznosu od 9.980.076,15 eura, nakon što je austrijska Heta Leasing pokrenula prinudnu naplatu nad imovinom Marovića , prema mjenicama kojima su oni kao jemci garantovali of šor firmi Galaxy LTD da će austrijskoj kompaniji biti vraćen kredit. Tim novcem, posredstvom firme Galaxy, kupljena je 2008. godine luksuzna jahta Ferretti Custom Line 97#12, BJ 2008, koja ostaje u vlasništvu HLA-a do potpune naplate svih potraživanja HLA-a po osnovu ugovora.

Suđenje po ovoj tužbi koje je počelo u aprilu prošle godine prekinuto je odlukom sudije kotorskog suda Zečević i ovaj predmet se trenutno nalazi u Višem sudu na odlučivanju po žalbi na rješenje o prekidanju postupka.

Suđenje se nastavlja 19. maja.