09-09-2022

Odobrili 94,6 milion za reprogram

Uprava prihoda i carina donijela je skoro 4,2 hiljade rješenja o reprogramu poreskog duga, čiji je iznos ukupnog potraživanja 94,56 miliona EUR.

Odobrili 94,6 milion za reprogram | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Tu sumu čini 81,73 miliona osnovnog duga, dok kamata iznosi 12,82 miliona, pokazuju podaci UPC sa presjekom na 4. septembar, pišu Vijesti.

Obveznici koji uđu u reprogram moraće da plate deset odsto duga jednokratno, a ostatak u 60 mjesečnih rata i otpisaće im se prispjela kamata na dug.

Iz UPC su kazali da navedeni broj donesenih rješenja nije konačan, jer je rok za njihovo donošenje produžen, ali nije precizirano do kojeg datuma. Rok za podnošenje zahtjeva za reprogram istekao je 30. juna, a na osnovu posebno donesenog zakona definisano je da UPC donosi rješenje o reprogramu u roku od 60 dana od isteka roka za podnošenje zahtjeva, što znači da je do kraja prošlog mjeseca Uprava trebala da odluči o svim zahtjevima.

Upravi je do 4. septembra stiglo ukupno 4,29 hiljada zahtjeva za reprogram sa poreskim potraživanjem od 140,84 mioliona, odnosno 124,56 miliona osnovnog duga i 16,28 miliona EUR kamate. Među donešenim rješenjima nalaze se i 44 poreska obveznika sa poslednje objavljene crne liste čiji je presjek stanja dugovanja rađen krajem aprila.

”Sa crne liste doneseno je rješenje o reprogramu poreskog potraživanja sa iznosom ukupnog potraživanja od 44,05 miliona EUR, od čega se na osnovni dug odnosi 36,61 milion, a na kamatu 7,43 miliona”, saopštili su iz UPC.

Iz UPC u ovom trenutku zbog otežanog rada usljed sajber napada nijesu mogli da odgovore koliko je zahtjeva za reprogram duga odbijeno, ali su naveli da su razlozi za odbijanje uglavnom neblagovreno podnošenje zahtjeva, te ako je nad poreskim dužnikom otvoren stečajni postupak ili ako je poreski dužnik koji je podnio zahtjev za reprogram opština, Glavni grad i Prijestonica.

Ministarstvo finansija je objavilo 19. aprila javni poziv za prijave za reprogram poreskog duga na osnovu posebnog zakona koji je dio paketa pratećih zakona u okviru projekta Evropa sad, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine. Dug mogu reprogramirati firme i građani.

U Ministarstvu finansija je procijenjeno da će primjenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti uslove iz ovog zakona i reprogramirati dug tako da će minimalni finansijski benefit po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 miliona EUR. Ukupan poreski dug na kraju maja je iznosio 607,81 milion.