28-02-2023

Održan pripremni sastanak za tendere u oblasti ribarstva

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održan je pripremni sastanak za predstojeće tendere za oblast ribarstva, koji će biti finansirani od Evropske unije (EU) u okviru IPA 2021 "EU podrška za poljoprivredu".

Održan pripremni sastanak za tendere u oblasti ribarstva | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Državni sekretar Stevan Gajević, generalna direktorica za ribarstvo Katarina Burzanović i saradnici iz Ministarstva razgovarali su sa zamjenicom šefa za sektor saradnje Delegacije EU u Crnoj Gori Liselote Isakson i task menadžerkom Delegacije EU, Majom Šljivančanin.

"Razgovarano je o stanju u sektoru ribarstva i spremnosti za predstojeće EU projekte, koji će obuhvatiti tehničku podršku i nabavku opreme za ribarski informacioni i monitoring sistem, te opremu za inspekcije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Finansijski sporazum između crnogorske Vlade i Evropske komisije (EK) o Godišnjem akcionom programu za Crnu Goru za 2021. godinu (IPA 2021) potpisan je 15. decembra prošle godine.

Ovim sporazumom odobrena je finansijska alokacija za ukupno pet akcionih dokumenata, među kojima je i akcioni dokument "EU podrška za poljoprivredu" sa budžetom od devet miliona EUR za tri komponente - poljoprivreda, bezbjednost hrane i ribarstvo.

"Planirane aktivnosti odnose se na podršku Ministarstvu i upravama u ispunjavanju završnih mjerila za pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13, kao i podrška šumarstvu u nadogradnji šumarskog informacionog sistema, a sve u cilju stvaranja što boljeg ambijenta za poslovanje i jačanja administrativnih kapaciteta za dalji razvoj navedenih sektora", zaključuje se u saopštenju.