15-03-2022

Održana prezentacija Agrobudžeta, Irić: Budva može da napravi spoj turizma i poljoprivrede

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas su održali prezentaciju Agrobudžeta u Maloj sali Opštine Budva. Kako je za naš portal kazao načelnik Direkcije za ruralni razvoj Zoran Irić, budžet za 2022. godinu veći je u odnosu na prethodne, opredijeljena su sredstva u iznosu od preko 50 miliona eura, a poljoprivrednicima sa područja Budve predstavljen je širok set mogućnosti koji se sprovodi u preko 60 mjera.


Sa prezentacije u Budvi, Foto: MPŠV


"One su raspoređene kroz direktna plaćanja, što u biljnoj, što u stočarskoj proizvodnji, ali i kroz mjere ruralnog razvoja, razvoja infrastrukture i niza drugih mjera kroz koje je moguće ostvariti podršku", istakao je Irić.

Irić je napomenuo da je Agrobudžet danas po prvi put prezentovan u našem gradu. To, kako je kazao, ranije nije bio slučaj, a nada se da će se uspostaviti praksa da se mjere Agrobudžeta i u narednim godinama približe poljoprivrednim proizvođačima.

Načelnik Direkcije za ruralni razvoj rekao je da u našoj opštini postoji interesovanje za poljoprivredu, što je pokazala i nedavno održana prezentacija IPARD programa.

"Imali smo nedavno prezentaciju javnih poziva kroz IPARD, a juče je raspisan IV Javni poziv za Mjeru 1 koja se odnosi na investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava. U odnosu na Mjeru 1, budvanski proizvođači su zainteresovani za široku lepezu podrške koju mogu ostvariti: za direktna plaćanja u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, nabavku mehanizacije i sistema za navodnjavanje, podizanje novih zasada i niz drugih mjera", rekao je on.

U Budvi, smatra Irić, postoji šansa za valorizaciju poljoprivrednih kapaciteta kojima naša opština raspolaže.

"Sigurni smo da Budva može i mora da napravi spoj turizma i poljoprivrede. Važno je da se domaći proizvodi proizvedeni u krugu 10 ili 15 kilometara nađu na zahtjevnom turističkom tržištu Budve. Svi znamo da je Budva turistički centar Crne Gore, ogroman broj ljudi je posjećuje i apsolutno smo sigurni da će poljoprivredni proizvođači naći plasman svojih proizvoda na tržištu", dodao je naš sagovornik.

Sredstva koja su Agrobužetom opredijeljena za 2022. godinu iznose 50,9 miliona eura. Od toga su, kako su ranije pojasnili iz resornog ministarstva, izdvajanja iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona eura, a to je za 33% više u odnosu na prethodnu, odnosno 47% više u odnosu na 2020. godinu.

Agrobudžet za 2022. godinu je, napomenuli su iz MPŠV, razvojni i podržani su svi sektori. Sve mjere podrške opredijeljene poljoprivrednim proizvođačima uvećane su za minimum od 10% do 30% u odnosu na prethodnu godinu čime će se direktno doprinijeti unapređenju primarne proizvodnje i preradnih kapaciteta.



M.S.