15-12-2021

Održano predavanje povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda danas je, u saradnji sa Alfa Centrom i Upravom policije, održano edukativno predavanje na Fakultetu za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva.


Foto: FSKL

Predavanje je svečano otvorio profesor Zoran Avramović, dok je profesorica Marija Vešović uvela prisutne u temu današnjeg okupljanja.

"Predavanje je prvo održala Sara Đoković iz Alfa Centra Nikšić iz čije prezentacije su prisutni mogli saznati uzroke saobraćajnih nezgoda, razne vrste prekršaja i statističke podatke o nezgodama. Gospodin Marko Radusinović iz Uprave policije je predstavio značaj kontinuirane i usaglašene primjene preventivnih i represivnih mjera, kako bi došlo do unaprijeđenja oblasti bezbjednosti saobraćaja. Nakon toga, student magistarskih studija na našem fakultetu Ahmed Kolar je bliže pojasnio faktore koji utiču na bezbjednost saobraćaja i šta sve dovodi do saobraćajnih nezgoda", kazali su iz FSKL.

Za kraj su studenti druge studijske godine: Anastasija Mrkaić, Džemal Perović, Tamara Bulatović i Vlatko Belada održali prezentaciju o bezbjednosti saobraćaja i odali počast poginulim u saobraćaju. Marija Popović studentkinja našeg Fakulteta ispričala je svoje iskustvo jer je nažalost kao pešak bila direktni učesnik saobraćajne nezgode.

"Kao zanimljivost studenti su mogli i probati naočare koje simuliraju dejstvo alkohola u tri različita stepena i pri tome zaključiti koliko treba biti oprezan u vožnji. Ovakav vid predavanja je izuzetno bitan i nikada dovoljno priče na ovu temu. Zato je Fakultet spreman da nastavi ovakve aktivnosti u koje će u narednom periodu uključiti i sve činioce lokalne zajednice koji mogu doprineti poboljšanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda", navodi se u saopštenju.