05-08-2020

Odžić: NKT da dozvoli turistima iz regije ulazak uz negativan PCR test

"Pozdravljamo odluku NKT da se, zbog smanjenog epidemiološkog rizika, dozvoli turistima iz Rusije i Azerbejdžana da uđu u Crnu Goru, što će sigurno dati značajan impuls za turističku privredu koja se suočava sa ozbiljnim izazovima ove godine", poručio je Petar Odžić, kandidat za poslanika na listi "SDP - Jaka Crna Gora". Kako je rekao, u toj partiji smatraju da bi se trebalo donijeti odluka da svi turisti iz zemalja regije dobiju mogućnost ulaska uz negativan PCR test.



Odžić je naglasio da su turisti iz Rusije i Azerbejdžana proteklih godina bili među najbrojnijim u našim hotelima, tako da se nadaju da će njihov dolazak pomoći oporavku cjelokupne turističke privrede, a ispred SDP-a oglasio se i o turistima iz regiona:

"Smatramo da bi se trebalo donijeti odluka da svi turisti iz zemalja regije, koji čine preko 40% ukupnog broja dolazaka u našu zemlju, dobiju mogućnost ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Na ovaj način bi se značajno smanjio epidemiološki rizik po građane Crne Gore, a istovremeno turističkoj privredi omogućila barem dva mjeseca kako bi ostvarili barem neki prihod", ocijenio je on.

Turistička privreda se, prema njegovim riječima, suočava sa najvećim problemima u proteklih 25 godina i zbog toga je, smatra Odžić, neophodan proaktivniji pristup.

"Kako bi se od sezone spasilo što se spasiti može, a u čemu nam primjer može biti susjedna Hrvatska koja je angažovanim radom svih institucija sistema uspjela da privuče čak 2.44 miliona turista u julu mjesecu, sa odličnim najavama za avgust i ostatak sezone", zaključuje se u saopštenju.