23-09-2019

Odžić: Očekujemo ostvarenje rebalansiranog budžeta od 41 milion eura

Planiranim rebalansom, budžet opštine Budva za ovu godinu će sa 37.798.000 porasti na 41.073.010 eura.


Kako je za program Radio Budve objasnio sekretar Sekretarijata za finansije i v.d. direktora Uprave lokalnih javnih prihoda Petar Odžić, u ovom slučaju je došlo do povećanja planiranih prihoda, prije svega zahvaljujući dobroj naplati poreza na nepokretnost, kao i poreza na promet nepokretnosti.

“Već sad je naplaćeno oko devet ipo miliona eura na ime poreza na nepokretnost, što je oko 1,1 milion više u odnosu na isti period prošle godine. Ako znamo da je prošle godine naplaćeno 13,5 miliona, a da smo ove planirali 12,5 miliona, jasno je da neće biti problema dostići tu cifru. Što se tiče poreza na nepokretnosti, već sada smo dostigli skoro 100% planiranu naplatu sa skoro tri miliona eura”, istakao je Odžić.

Na drugoj, rashodovnoj strani, kako je naglasio Odžić, umjesto planiranih 2,5 miliona eura već sada je vraćen dug od oko 7 miliona eura, od kojih preduzeću WTE 3,5 miliona na račun izgradnje dijela postrojenja za tretman otpadnih voda u naselju Vještica.

“Riječ je i pozitivnom rebalansu i siguran sam, ukoliko nastavimo ovom dinamikom, da će i rebalansirani budžet od 41 milion eura biti ostvaren. I dalje smo likvidni, servisiramo redovne obaveze, reprogram prema državi, zarade zaposlenima i kredite iz ranijeg perioda. U poslednje dvije ipo godine nijesmo se ni cent dodatno zadužili”, zaključio je Odžić.
Milijana Mijušković