01-10-2017

Odžić: Ulazimo u posljednju fazu potpune devastacije u interesu partijskih miljenika

Usvajanje Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predstavlja jasnu potvrdu da ulazimo u završnu fazu realizacije DPS „vizije razvoja“ koja podrazumijeva potpunu devastaciju prostora i njegovog stavljanja u funkciju uske grupe partijskih miljenika, kazao je član Predsjedništva SDP Budva i sekretar za finansije u Opštini Budva, Petar Odžić, na današnjoj konferenciji sazvanoj povodom usvajanja spornog zakona.

Odžić: Ulazimo u posljednju fazu potpune devastacije u interesu partijskih miljenika | Radio Televizija Budva

Kako je kazao, zakon je usvojen suprotno stavu stručne javnosti, stavovima opština, civilnog sektora, opozicije, međunarodnih organizacija, a onda suprotno stavu čak dijela vlasti na čelu sa DPS-om. Sve ono što ih je SDP do sada sprječavao da unište, navodi on, sada će shodno i ovom zakonu moći da urade.

“Pohlepa je toliko nadjačala razum da zakon koji tretira prostor kao najvrjedniji resurs donose krnjom većinom u krnjem parlamentu. Zakon koji zbog svojeg značaja treba da bude iskaz što šireg konsenzusa i neupitnog uvažavanja stručne javnosti i međunarodnih standarda donose, nakon ponoćnih trgovina sa svojim satelitima, jedva skrpljenom većinom”, poručio je Odžić.

Način na koji je vođen proces oko ovog zakona i na kraju sam način donošenja, smatra on, predstavlja najbolju sliku ove vlasti.

“Budva iz koje dolazim sigurno najbolje svjedoči o razmjerama uništenja prostora u izvedbi DPS tzv. eksperata. Toliko su se godinama iživljavali na Budvi da ni oni samo nijesu mogli sakriti zgražavanje nad urbanističkom devastacijom grada. Podsjećamo, najviši DPS funkcioneri su ne tako davno za Budvu rekli da je devastiran prostor i da ga treba prepustiti sebi samom. Izgleda da im nije dosta dosadašnjeg iživljavanja nad prostorom, posebno na primorju, pa i ovim zakonom žele da ubrzaju njegovu potpunu devastaciju, kako bi jednog dana, kao za Budvu mogli da kažu – prostor Crne Gore je devastiran i treba ga prepustiti sebi samom. Na sreću, političke promjene su blizu, pa toga scenarija nece gledati," ističe Odžić.

Promjene koje su se već desile u Budvi, dodaje on, jasno su pokazale da uz malo domaćinskog odnosa prema javnom dobru se može postići željeni efekat.

"Pa tako u Budvi sada umjesto štrajkova zaposlenih zbog neizmirenih zarada imamo platu do petog u mjesecu, umjesto blokiranih računa mjesecima imamo stabilan i likvidan račun. Naravno, proces konsolidacije javnih finansija je dug i složen proces, ali možemo reći da se u Budvi za kratko vrijme u finansijama napravilo dosta. Osim redovnih zarada iz tekućih prihoda uspijevamo da plaćamo sve tekuće obaveze prema državi, poreskoj upravi i bankama, ne ulazeći u kašnjenja, čime izbjegavamo plaćanje zateznih kamata koje su se plaćale godinama," kazao je Odžić.

Pored tekućih obaveza, dodaje, Opština Budva se možo pohvaliti i solidnim plaćanjem obaveza iz predhodnog perioda, koje su na posljednjeg dana prethodne godine iznosile oko 30 miliona.

"Bitno je pomenuti da se opština od smjene vlasti nije kreditno zadužila ni cent, a da stara kreditna zaduženja uredno vraća o dospijeću. Naplata lokalnih javnih prihoda je podignuta za stepen više, što uz eliminisanje nepotrebnih troškova i moram da kažem lopovluka koji su se dešavali, predstavlja pravi put za ozdravljenje nekada najbogatije opštine u Crnoj Gori,” zaključio je Odžić.


Vijesti.me