02-08-2018

Odžić: Vraćeno 10,4 miliona naslijeđenog duga

"U ovoj godini projektovali smo da ćemo vratiti nekih 4,5 miliona obaveza koje smo naslijedili iz prethodog perioda. Taj iznos smo umnogome premašili, do sada je vraćeno 10,4 miliona obaveza iz prethodnog perioda, od čega je 6,5 miliona za postrojenje pročišćenja otpadnih voda WTE", naveo je sekretar Sekreterijata za finansije Petar Odžić.

Odžić: Vraćeno 10,4 miliona naslijeđenog duga | Radio Televizija Budva

Finansijska situacija u Opštini Budva je stabilna, a značajan prihod se očekuje u narednom periodu na osnovu naplate poreza na nepokretnosti, naveli su iz Sekreterijata za finasije.

Ove godine je budžetom planirano oko 40,5 miliona eura prihoda, do sada je ostvareno nekih 65% budžeta i može se reću da je dinamika realizacije prihoda i više nego dobra, te da se odvija po planu.

Prema riječima sekretara Sekreterijata za finansije Petra Odžića prije deset dana pušten je razvez poreza na nepokretnost koji je u ovoj godini planiran na nekih 12 miliona.

"Do sada je već 5 miliona naplaćeno. Mislim da će ove godine po prvi put biti ostvarena u 100% iznosu realizacija poreza na nepokretnost" kazao je Odžić.

Cijena poreza na nepokretnost je u odnosu na prošlu godinu uvećana za 15 %.

I ostali opštinski prihodi pristižu planiranom dinamikom.

"Porez na promet, nepokretnosti, sve takse, naknade se ostvarauju u odličnim procentima, i do sada je naplaćeno 27 miliona ukupnih prihoda" dodao je Odžić .

Opština Buvda je, prema njegovim riječima, relaksirana i kada su u pitanju rashodi, odnosno sva obavezna godišnja plaćanja uključujući i izmirenje dugova.

"Mi smo u ovoj godini projektovali da ćemo vratiti nekih 4,5 miliona obaveza koje smo naslijedili iz prethodog perioda. Taj iznos smo umnogome premašili, do sada je vraćeno 10,4 miliona obaveza iz prethodnog perioda, od čega je 6,5 miliona za postrojenje za pročišćenje otpadnih voda WTE", istakao je Odžić.

Redovnim isplatama nivo ukupnih zaduženja Opštine Budva na je sveden na oko 20 miliona eura.

"To je za sada jedan nivo prihvatljivih neizmirenih obaveza, a ako nastavimo ovako sa radom, možemo reći da imamo jednu stabilnu finansijku situaciju. Moram napomenuti da nismo prenijeli nijednu obavezu iz 2017. u 2018. godinu i isto tako sve tekuće obaveze servisiramo do petog u mjesecu..." istakao je Odžić.

Na osnovu svega navedenog biće ovo jedna relaksirana godina kada su finansije u Opštini u pitanju.