08-04-2019

Odžić: Za prva tri mjeseca naplaćeno preko deset miliona eura lokalnih javnih prihoda

Za prva tri mjeseca ove godine, naplata lokalnih javnih prihoda je u obimu preko deset miliona eura, što je za 30 posto više u odnosu na isti period prošle godine. U prvom kvartalu je prihodovano i preko 167 hiljada eura boravišne takse, sa akcentom na veće prihode od fizičkih lica, kazao je sekretar Sekretarijata za finansije Opštine Budva, Petar Odžić.

Odžić: Za prva tri mjeseca naplaćeno preko deset miliona eura lokalnih javnih prihoda | Radio Televizija Budva

Prvi kvartal je najsiromašniji po ubiranju lokalnih javnih prihoda, međutim, naplata poreza na nepokretnost koja je ključni tekući problem Sekretarijata za finansije je zadovoljavajuća.

"Naplata poreza na nepokretnost je najbitniji tekući prihod, sa prilivom od 13 miliona eura godišnje, sa ostalim porezima od četiri ili pet miliona i sa taksama i naknadama ovo je dobar pokazatelj punjenja budžeta. Dobro punjenje poreza na nepokretnost utiče i na dobro ostavrenje ukupnog budžeta", kazao je Odžić.

Do 30. marta je naplaćeno 167,4 hiljade eura, a od toga 95.000 od fizičkih lica, što je za 50 hiljada eura više nego za isti period prošle godine.

"Najveći problem su naplate boravišnih taksi i poreza na nepokretnosti kod vikend stanova i stanova u vlasništvu stranih državljana. Tim ljudima je jako teško uručiti rješenja o prinudnim naplatama, ali i pored toga ide se u napredak, što jasno govre cifre svih lokalnih javnih prihoda", zaključio je Odžić.

On nam je kazao da ima i dobrih primjera naplate boravišnih taksi i poreza na nepokretnost kod stranih državljana, koji pri svom boravku u Budvi, redovno izmiruju svoje obaveze.