10-05-2020

Ogroman gubitak Pariske opere, uzda se u pomoć države

Pariska opera, jedna od najvećih operskih i baletskih kuća u Evropi, izgubiće ove godine oko 40 miliona eura, a moguće je da neće biti ponovo otvorena do 2021.


Foto: Pixabay

Pogođena najprije početkom godine velikim štrajkom zbog penzionih reformi, Pariska opera ponovo je spustila zavjese u martu zbog pandemije korona virusa i za sada ih neće dizati do kraja sezone, odnosno do 14. jula.

Prema riječima direktora Stefana Lisnera, ako propisi o socijalnoj distanci ne budu ukinutu prije septembra, imaće više smisla da dva zdanja Pariske opere - Garnije i Bastilja, ostanu zatvorena do 2021. i da do tada radi na programu planiranom za sljedeću godinu.


Foto: Pixabay

Prema pravilima o socijalnom distanciranju za pozorišta u Francuskoj, članovi publike moraju imati maske i sjedjeti na razdaljini od dva metra, što znači da oko svake osobe moraju biti dva prazna mjesta. To je, prema riječima Lisnera, potpuno nepraktično.

"Kako da dovedete 2.700 ljudi u Operu Bastilja ako poštujete distanciranje?", rekao je on francuskom javnom radiju, dodajući da je otvoreno pitanje i kako postaviti orkestar na sceni, kako riješiti problem toaleta…

"Nemoguće je obezbediti propisanu distancu na sceni sa našim horovima i pjevačima", rekao je Lisner, dodajući da bi to značilo potpuno novo promišljanje produkcije.

Uprkos gubicima, Lisner je uvjeren da nema opasnosti od propasti tri vijeka stare operske kuće, jedne od najprestižnijih u svijetu. Razlog za njegov optimizam je pomoć države.

"Država će uvijek biti na našoj strani", rekao je direktor Pariske opere, čiji budžet država finansira oko 40 odsto.

Pariska opera saopštila je 7. maja da otkazuje sve programe do kraja sezone, a izražavajući žaljenje zbog takve situacije, nada se da će što je prije moguće moći ponovo da primi publiku.

Publika je obaviještena i da će uskoro biti moguć povraćaj novca za kupljene ulaznice, čija je validnost, inače, produžena do kraja decembra 2021. Takođe, iako su blagajne Palate Garnije i Opere Bastilja zatvorene, moguća je onlajn pretplata na sezonu 20/21.

Pariska opera nudi do kraja jula i besplatan onlajn sadržaj publici u formi video striminga produkcije svakog ponedjeljka od 19.30.


Izvor: SEEcult.org