16-09-2022

Oko 44 odsto roditelja uglavnom zadovoljno uslugama iz oblasti zdravstva i obrazovanja

Oko 44 odsto roditelja uglavnom je zadovoljno javnim uslugama iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite koje su dostupne u njihovim opštinama, a tiču se života porodica. Kao tri najbolje usluge koje ostvaruju roditelji su prepoznali upis djece u vrtić/školu, prijave za dječiji dodatak i elektronski dnevnik. To je dio rezultata jedne od anketa koju je udruženje Roditelji sprovelo tokom ljeta, u okviru projekta Inkluzivno kreiranje lokalnih javnih politika i usluga.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Osamdeset procenata anketiranih roditelja navelo je da im je omogućeno da prava koja se tiču njih i njihove djece ostvaruju u opštinama u kojima žive. Glavni razlog tako visokog procenta je i činjenica što je većina od više od 500 roditelja koji su ispunili ovu anketu iz Podgorice.

Broj roditelja koji su primorani da zbog nekih usluga putuju u druge opštine iznosi 48,1 %. Kao razloge zbog kojih su prinuđeni da odlaze u neke druge opštine navode specijalističke preglede za djecu i odrasle, ali i podršku stručnih radnika za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Zdravstvenim ustanovama u svojoj opštini uglavnom je zadovoljno 44,8 odsto roditelja, a uglavnom nije zadovoljno 27,9 procenata. U potpunosti je zadovoljno 6,3 odsto, a uopšte nije zadovoljno 19,7 odsto ispitanih roditelja. Oko 11 odsto roditelja navelo je da im je samo djelimično dostupna usluga izabranog pedijatra, dok je 85,4 odsto njih potvrdilo da su im ljekari za djecu na raspolaganju. Među razlozima nezadovoljstva navode često odsustvo ljekara, neadekvatne zamjene, rad u samo jednoj smjeni…

Među anketiranim roditeljima, 24,7 odsto je onih koji su naveli da u njihovoj opštini nije moguće obaviti specijalističke preglede dermatologa, neonatologa, oftalmologa, dječijeg psihologa, kardiologa…

Brzinom ostvarivanja zdravstvenih usluga zadovoljno je samo 5,3 odsto roditelja, uglavnom je zadovoljno 35,1, uglavnom nije zadovoljno 33,8, a uopšte nije zadovoljno 24,9 anketiranih.

Najčešći način zakazivanja pregleda koji praktikuju je lično, odlaskom u Dom zdravlja, što je potvrdilo 46,2 odsto roditelja, telefonom to čini 34,9 odsto, a preko portala eZdravlje 18,9 procenata. Načinom na koji se u domovima zdravlja sprovode sistematski pregledi zadovoljno je 52,6 procenata roditelja.

Čak 55,8 odsto roditelja koji su učestvovali u ovoj anketi ne zna da li djeca sa smetnjama u razvoju u njihovoj opštini dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Da im je pružena djelimično smatra 18,8, a da nemaju adekvatnu podršku u tom smislu smatra 16,5 odsto roditelja. Samo 8,9 odsto njih ,misli da je zdravstvena zaštita djece sa smetnjama adekvatna. Najviše im nedostaju tretmani logopeda i defektologa.

Uslugama u oblasti obrazovanja uglavnom je zadovoljno čak 54,5 odsto anketiranih roditelja, a uopte nije zadovoljni 11,8. Smatraju da je korona značajno negativno uticala na kvalitet obrazovanja, koncept izvođenja nastave je zastario, gradivo nije prilagođeno uzrastu i obimno je.

Udruženje Roditelji je prethodnih mjeseci sprovelo dvije online ankete namijenjene roditeljima u Crnoj Gori. Prva anketa se odnosila na dostupnost i kvalitet usluga koje koriste roditelji i djeca u opštinama u kojima žive, a druga koje usluge treba digitalizovati.