19-03-2023

Onemogućen samostalan pristup za OSI na najvećem broju biračkih mjesta

Na najvećem broju biračkih mjesta potpuno je onemogućen samostalan pristup osobama sa invaliditetom zbog stepenica na ulazu, kazala je Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom.

Onemogućen samostalan pristup za OSI na najvećem broju biračkih mjesta | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija

Vujačić je, u podkastu Centra za demokratsku tranziciju (CDT) rekla da elementi pristupačnosti unutar biračkih mjesta, i kada su bili pripremljeni, nijesu postavljeni do momenta kada su posmatrači ukazali na taj problem.

“Govorim o nižoj polici u jednoj kabini, kao i o šablonu pomoću kojeg glasaju osobe sa oštećenim vidom i informativnoj brošuri na Brajevom pismu”, pojasnila je Vujačić.

Ona je rekla da to pokazuje neodgovornost biračkih odbora, posebno u dijelu šablona koji je propisan i zakonom.

Vujačić je kazala da su njihovi posmatrači danas prisutni u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Baru.

Ona je saopštila da su političke partije svoju neogdgovornost prema OSI pokazale još 2014. godine, kada je mijenjan Zakon o izboru odbornika i poslanika, budući da tada nijesu prihvatili njihove ključne predloge.

“To je kasnije potvrdio i Ustavni sud jer je čak dvije norme koje su se odnosile na OSI proglasio neustavnim”, kazala je Vujačić.

Ona je ocijenila da partije imaju odgovornost i za situaciju na terenu jer njihovi predstavnici čine izborne komisije i biračke odbore koji su dužni da pripreme uslove za održavanje izbora.

“Mi smo moralno podržani u onom dijelu gdje nas partije vide kao statistiku, odnosno kao potencijalne glasače, tada ih interesujemo”, zaključila je Vujačić.