26-06-2022

Onkološki pacijenti i ranjive grupe prioritetni za MR i CT

Onkološki pacijenti Kliničkog centra Crne Gore i ostale ranjive grupe, imaju prioritet prilikom zakazivanja snimanja na magnetnoj rezonanci (MR) i skeneru (CT) u Centru za radiološku dijagnotiku, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Onkološki pacijenti i ranjive grupe prioritetni za MR i CT | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz KCCG-a su kazali da građani, da bi ostvarili to pravo, a ukoliko uput za snimanje CT i MR sa terminom nije u skladu sa prijedlogom onkologa, treba da se jave Zaštitniku prava pacijenata ili direktno osoblju na šalteru u Centru za RTG koji će im zakazati pregled u neophodnom vremenskom intervalu.

Oni su podsjetili da, uz onkološke pacijente i niz drugih ranjivih grupa ima pravo prvenstva prilikom prijema u Centru za kliničko laboratorijsku dijagnostiku.

Iz KCCG-a su objasnili da pravo prvenstva prilikom prijema u Centru za kliničko laboratorijsku dijagnostiku imao pacijenti oboljeli od malignih bolesti,koji primaju imunosupresivnu terapiju, oboljeli od ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti- osobe sa posebnim potrebama i autizmom.

Navodi se da pravo prvenstva prilikom prijema u Centru za kliničko laboratorijsku dijagnostiku imaju i trudnice, pacijenti koji treba da rade Test opterećenja glukozom (OGTT) i specifična testiranja vezana za definisane vremenske intervale.

"Pacijenti iz ove ranjive grupe treba da se jave na prioritetni šalter gdje dobijaju sve potrebne usluge što je prije moguće", objasnili su iz KCCG-a.