11-07-2019

Online nasilje nad djevojkama i ženama učestala pojava

Online nasilje nad djevojkama i ženama učestala je pojava u Podgorici, smatra 80 odsto ispitanica koje su učestvovale u istraživanju nevladine organizacije (NVO) Sigurna ženska kuće (SZK).

Online nasilje nad djevojkama i ženama učestala pojava | Radio Televizija Budva

Istraživanje koje je sprovedeno na temu Online nasilja nad ženama i djevojkama pokazalo je da sa razvojem tehnologije pojavili novi načini zloupotrebe.

„To je dovelo do pojave novih oblika nasilja nad djevojkama i ženama i to zloupotrebom informaciono komunikacionih tehnologija i interneta“, kaže se u saopštenju SZK.

Kako su kazali oko 80 odsto ispitanika tvrdi da online nasilje ima posledice kao i bilo koji drugi oblik nasilja, dvije trećine vjeruje da se stepen tog nasilja povećao u protekle dvije godine, kao i da se ovaj oblik nasilja ne može zaustaviti ignorisanjem.

„Brojke govore da je u zemljama Evropske unije (EU) prosječno jedna od deset žena bila žrtva nasilja putem interneta, a istraživanje pokazuje da je situacija slična i kod nas“, rekli su iz SŽK.

„Svaka šesta ispitanica je priznala da je bila žrtva online nasilja, a njih 19 odsto tvrdi da poznaje žensku osobu koja je preživjela online nasilje“, kazali su iz te nevladine organizacije.

Od ukupnog broja ispitanica koje su doživjele online nasilje oko 95 odsto njih su doživjele uznemiravanje putem poruka i poziva, svaka treća ispitanica se požalila na nasilne komentare, dok je svaka četvrta doživjela prijetnje, uhođenje i proganjanje.

„Najčešća komunikaciona sredstva putem kojih je online nasilje ostvareno su SMS poruke, zatim putem telefonskih poziva i drušvene mreže Facebook“, istakli su iz SZK.

Kao posledice koje je online nasilje ostavilo, više od polovine ispitanica navodi da se nije moglo skocentrisati na svakodnevne poslove, dok je jedna trećina njih doživjela značajne promjene raspoloženja, a svaka treća je patila od napada pankije, anksioznosti, stresa i poremećaje sna.

„Problem online nasilja nad ženama i djevojkama neophodno učiniti vidljlivim kako građanima i predstavnicima institucija nadležnih za kreiranje javnih politika. Smatramo da se nasilje putem informaciono-komunikacionih tehnologija treba podvesti pod novu vrstu nasilja nad ženama i djevojkama i tretirati ga kao takvo“, istakli su iz te nevladine organizacije.
Mina