13-07-2023

OO Demos Budva: Čestitamo Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore

U ime OO Demos Budva i u svoje lično ime svim građanima Budve i Crne Gore čestititamo 13. jul, Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore, navedeno je, pored ostalog u čestitki Miroslava Grubića, predsjednika OO Demos Budva.


Foto: Demos Budva

Današnji dan je simbol antifašističke i slobodarske Crne Gore, trajna i neuništiva luča naše državnosti.

Slaveći današnji praznik baštinimo tekovine antifašizma, jačajući na taj način temelje današnje Evrope i istinske težnje daljoj demokratizaciji crnogorskog društva.

Pravac modernog razvoja Crne Gore trasiran je Opštenarodnim ustankom 13. jula 1941. godine, kada se hrabri i ponositi crnogorski narod podigao i ujedinio u istrajnoj želji da se suprotstavi i odupre fašizmu i nametnutom ropstvu.
Ovim slavnim događajem duboko smo ukorijenili slobodarsku tradiciju naših naroda.

Država Crna Gora dvostruko slavi današnji praznik. Daleke 1878. godine na Berlinskom kongresu međunarodno-pravno je priznata kao država, a istog datuma, 1941. godine doživjela je priznanje kod same sebe kada se podigla i otpočela otpor najvećem svjetskom zlu fašizmu.

Poštujmo djela i žrtve naših predaka, koji nisu štedjeli svoje živote u teškim uslovima da izaberu pravi put,a mi danas tim putem slobodno koračamo, živimo,unapređujemo i gradimo svoju budućnost koju su nam ostavili da čuvamo i njegujemo.

"Trajno i dosljedno čuvajmo i unapređujmo našu državu, dajući primjer našim mladim generacijama da ostanu, jedinstveni kompaktni,solidarni i vjerni njenoj slobodarskoj, multikulturalnoj, multietničnoj, građanskoj i antifašističkoj tradiciji".

Želimo Vam Srećan 13.jul – Dan ustanka i Dan državnosti Crne Gore.

Da nam je vječna naša otadžbina Crna Gora i njena sloboda!