23-02-2021

Oprez! Bikovi od pola tone slobodno šetaju magistralom

Problem nesavjesnog držanja goveda na koje ukazuju mještani Svetog Stefana, Bečića, Brajića, još uvijek nije riješen, pa nam i poslednjih dana šalju fotografije životinja na magistrali koje predstvaljaju prijetnju građanima i učesnicima u saobraćaju.

Oprez! Bikovi od pola tone slobodno šetaju magistralom | Radio Televizija Budva

Foto: Čitaoci

Ovaj problem datira već duže vrijeme, a prema riječima v.d. načelnika budvanske Komunalne inspekcije i policije Darka Čelebića, jedino rješenje je trajno oduzimanje stoke, što je u nadležnosti Veterinarske inspekcije.

"Mi imamo nadležnost samo kada su krave na javnim površinama, policiija je takođe više puta izlazila na teren zbog ugrožavanja bezbjednosti u saobraćaju, a mi smo do sada izrekli više novčanih kazni vlasniku S.K. Nakon toga, mi više ne možemo da ga kažnjavamo, već smo Sudu za prekršaje u Budvi podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", kazao je Čelebić za portal RTV Budva.

Kako dodaje, u kontaktu su i sa ljudima iz Veterinarske inspekcije pri Upravi za fitosanitarne poslove, koji su povodom ovog slučaja reagovali još u avgustu 2019. godine, ali na žalost intervenisanje nije urodilo plodom.



"Problem je ogroman, jer mi i kad ih poteramo sa javne površine, oni se opet vrate kroz 20 minuta. To je veliko krdo koje broji oko 60 grla, a bikovi su teški i do pola tone. Ovaj problem je došao čak i do ombudsmana, kome su se obratili članovi MZ "Brajići"", kazao je Čelebić.

Sud za prekršaje može izreći samo novčanu kaznu, pa je trajnije rješenje, kako ističe, u nadelžnosti Veterinarske inspekcije pri Upravi za fitosanitarne poslove u Podgorici.

"Oni mogu trajno da oduzmu krave zbog nesavjesnog držanja, jer se jedino na taj način može riješiti ovaj problem, koji predstavlja opasnost za građane", naveo je Čelebić.

Pored opasnosti za život, mještanima se pričinjava velika šteta, jer goveda ulaze u bašte, dvorišta, maslinjake, vinograde, takođe napajaju se sa mjesnih izvora, prljajući i zagađujući ih, čak ulaze i na mjesna groblja.

D.B.