01-03-2023

Oprez zbog mokrih puteva i odrona

U Crnoj Gori se saobraćaj ovog jutra odvija nesmetano uglavnom na cijeloj putnoj mreži, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG). Oni su upozorili na učestale sitne odrone i savjetovali opreznu vožnju, prilagođenu stanju na putu, uz poštovanje pravila saobraćaja.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Za sve vrste vozila saobraćaj je u prekidu na putu Mojkovac – Đurđevića Tara, u mjestu Dobrilovina.

Na magistralnom putu Podgorica-Bioče saobraćaj je promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni, a moguća je i povremena obustava ne duža od 15 minuta, zbog izgradnje bulevara Vilija Branta.

Na magistralnom putu M-5, dionica Rožaje – Špiljani zbog rekonstrukcije puta saobraća se naizmjenično.

Saopšteno je da se izvode radovi naspram Komandnog centra tunela Sozina i poslije naplatnog centra, zbog čega je neophodno poštovanje privremene saobraćajne signalizacije. Apel vozacima da prilagode brzinu voznje, prate privremenu i promjenjivu saobracajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-11 Lepetani-Tivat-Krtolska raskrsnica, u mjestu Donja Lastva, promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu radova.

Od raskrsnice Podgorica-Cetinje-Nikšić do Komanskog mosta režim saobraćaja je promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni.

Na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane saobraća jedan trajekt. Trajekt ne saobraća od 22 sata do šest sati ujutro. Autobusi i teretna vozila se preusmjeravaju na put zalivom.

Za vrijeme sniježnih padavina zabranjen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na dionicama preko planinskih prevoja u skladu sa postavljenom saobraćajnim signalizacijom.

Iz AMSCG su podsjetili da je, od 15. novembra do 1. aprila, upotreba pneumatika za zimsku upotrebu za sva motorna vozila obavezna na putevima gdje je to naznačeno signalizacijom, bez obzira na to da li na tom putu postoje zimski uslovi.

„Kada na ostalim djelovima i dionicama puta koji nijesu obuhvaćeni Naredbom postoje zimski uslovi (sniježne padavine, snijeg, led ili poledica na kolovozu) na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima. Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je četiri milimetra“, naveli su iz AMSCG.

Kako su objasnili, na auto-putu je obavezno da svako vozilo ima zimsku opremu.