30-07-2019

Opština Budva dobija mobilnu aplikaciju

Opština Budva izradila je format interaktivne aplikacije za pametne telefone, u Okviru projekta #DynaMob 2.0.


Mobilna aplikacija će stanovnicima ali i turistima omogućiti da imaju tačne i pravovremene informacije o svim sadržajima u Budvi: red vožnje i stanice javnog prevoza, pješačke i biciklističke staze, slobodna parking mjesta, itd.

Korisnici će biti u mogućnosti da izaberu i najpovoljniji vid transporta od tačke u kojoj se nalaze do željenog hotela, restorana, kulturno - istorijskog spomenika ili nekog drugog mjesta.

Aplikacija će sadržati najznačajnije podatke o svim mjestima u Budvi, kao i podatke o vremenskoj prognozi i druge korisne informacije.


Za podršku održivom razvoju Budve Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva obezbjedila je ukupno 205.000 €, 175.000 € donacija i 30.000 € sopstvenih sredstava.

Najveći dio sredstava, 132.000€ obezbijeđen je od strane Evropske komisije putem trilateralnog programa Italija-Albanija-Crna Gora, dok je ostatak obezbjeđen od strane UNDP-ija.

Ova sredstva omogućila su realizaciju projekata #DynaMob 2.0, „Budva Go Green“, „Evropska nedjelja mobilnosti“, „Ekološka sertifikacija smeštaja”, kao i nabavku dvije punionice za električna vozila, tehničku podršku za rekonstrukciju javne rasvjete i drugih inicijativa od značaja za turističku ponudu, infrastrukturne kapacitete i ekološku održivost Opštine Budva.

Projekat #DynaMob 2.0 je dio programa Interreg IPA CBC Italy-Albania-Montenegro koji finansira Evropska Unija kroz instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II).

On predstavlja zajedničku inicijativu pet opština: Opštine Budva i Opština Kopertino i Kampobaso iz Italije, Opština Skrapar i Tirana iz Albanije, kao i italijanske firme „Agenzia formative Ulisse“ i Privredne komore Tirane.

Ovaj projekat ima za cilj da promoviše korišćenje održivih formi prevoza na području njegove implementacije.

Prezentaciju izgleda i sadržaja aplikacije možete pogledati na zvaničnom facebook profilu Opštine Budva.