01-05-2019

Opština Budva postigla konačan dogovor: WTE će upravljati postrojenjem još godinu

Opština Budva je juče nakon sastanka u Vladi postigla konačan dogovor sa Njemačkom kompanijom WTE iz Esena i austrijskim koncernom EVN, da još godinu dana, odnosno do 31. marta 2020. godine upravljaju postrojenjem za tretman otpadnih voda u Vještici.

Opština Budva postigla konačan dogovor: WTE će upravljati postrojenjem još godinu | Radio Televizija Budva

Iako je sve bilo dogovoreno još prošle sedmice, dan prije praznika uslijedio je ultimatum lokalnoj samoupravi od WTE-a, koji nije bio očekivan, istakao je predsjednik Opštine, Marko Carević, dodajući da je sastanak u Vladi protekao u najboljem redu.

"Ostaje sve onako kako smo dogovorili shodno protokolu u radnoj verziji", naglasio je Carević.

Njemačko-austrijska kompanija je još u februaru dostavila nove uslove Opštini Budva, da im se odmah uplati novčana tranša od 6,5 miliona eura i da će oni upravljati postrojenjem do 31. marta ove godine, tako da smo bili u veoma nezavidnoj situaciji, ali smo uspjeli da postignemo dogovor i sada ne moramo da brinemo o ekološkim problema do kojih je moglo doći prestanakom rada postrojenja, kazao je za naš Portal predsjednik Opštine Budva, Marko Carević.

On je istakao, da su za pomenuti period jednoglasno dogovorili da Opština Budva njemačko-austrijskoj kompaniji uplati 3,5 miliona, za šta, kako je kazao, ima novca u budžetu, i zbog čega neće trpeti normalno funkcionisanje opštine.

“Uz to, na naš predlog smo postigli dogovor da im uplatimo 800.000 eura za održavanje postrojenja za godinu dana, ali pod uslovom da se u tom periodu oformi zajednička stručna komisija, koja će napraviti detaljnu analizu stvarno izvedenih radova. Shodno tome je neophodno napraviti protokol gdje će se konstavovti obaveze Opštine koje treba da izmiri, te da nakon toga preuzmemo postrojenje na upavljanje, kazao je Carević.

Prema njegovim riječima, rizik preuzimanja je veći i od novca.

“Imamo u planu da obučimo stručne ljude, jer je veliki rizik kada bi uopšte došlo do nekog većeg ekološkog incidenta na šta bi ličila naša destiancija. Imamo godinu dana ispred nas gdje zajedno želimo da to riješimo na obostrano zadovoljstvo, da konačno izadjemo iz tog problema", kazao je Carević, dodajući da naša opština ima potreba za tretamnom otpadnih voda i kada je u pitanju Petrovac, Sveti Stefan, Buljarica, Jaz.

“Imamo još četiri postrojenja manjih kapaciteta, pa se nadamo da ćemo dobiti nekog izvodjača koji će posao raditi zajedno sa nama u skladu sa zakonom, u nadi da će Budva trajano riješiti ovaj višegodišnji problem”, naglasio je Carević.

Preostali dug Opštine Budva, prema procjeni slovenačke konsultantske kuće „Dr Duhovnik“, kojoj je povjerena supervizija projekta, je 39 miliona eura.

“Opština je do sada uplatila 10 miliona, s tim što su tri miliona prihvaćena od strane izvodjača priznatih za korupciju, tako da kada se to odbije, trenutni dug bi bio 26 miliona, pod uslovom da naša zajednička komisija to i potvrdi”, zaključio je Carević.

Rok komisije koja će utvrditi stvarno izvedene radove je tri mjeseca, počev od 26. aprila ove godine.