09-05-2019

Opština Budva sanira četiri javne česme u Starom gradu

Javna česma iz rimskog perioda sada, koja je nekada bila postavljena ispred Starog grada, sada se kao eksponart nalazi na ulazu u gradski Muzej.

Opština Budva sanira četiri javne česme u Starom gradu | Radio Televizija Budva

U novijoj istoriju u doba Austrougarske u zoni Starog grada podignuto je sedam česmi, a voda je dovedena sa Topliškog izvora. One su tada imale značajnu istorijsku, kulturološku ali i veoma važnu socijalnu ulogu.

Danas na njih slabo ko obraća pažnju, neke su sačuvane a neke prosto isčupane sa atraktivnih lokacija ili zaklonjene kafanskim stolicama i stolovima. Devastacija javnih česmi u Starom gradu traje već dvadeset godina, a slučaj skrnavljenja kulturno istorijskog dobra završio je kod državnog tužioca inicijativom predstavnika MZ Stari grad.

Odgovor na pitanje da li će i kada česme ponovo biti u funkciji dobili smo od Srđana Gregovića, sekretara Sekretarijata za komunalno stambene poslove. Saznajemo da je na inicijativu mještana opština Budva planom investicija za tekuću godinu opredijelila sredstva u iznosu od oko 10.000 eura za projekat
sanacije javnih česama u Starom gradu.

Tačnije u Sekretarijatu su počele pripreme na izradi elaborata restauracije i tehničke sanacije, za sada četiri česme, koje će
ponovo biti stavljene u funkciju. Potrebno je sačekati još neko vrijeme da se procedura ispoštuje i da konačnu saglasnoist na elaborat da Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Kada ona konačno bude puštena vodu će plaćati opština, a održavanje javnih česmi biće povjereno Komunalnom preduzeću.

Kao ukras grada, nasušna potreba tokom ljetnjih mjeseci i posebna vrsta atrakcije, javne česme zaslužuju da im se konačno vrati izgubljeni sjaj i zančajna uloga u društvenoj zajednici.


Jasna Marković