12-08-2019

Opština Budva traži blokadu računa 20 kompanija

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva tražila je od Centralne banke (CBCG) da blokira račune oko 20 kompanija koje duguju više stotina hiljada EUR na ime poreza na nepokretnosti.

Opština Budva traži blokadu računa 20 kompanija | Radio Televizija Budva

Rješenja o prinudnoj naplati Uprava lokalnih javnih prohoda donijela je nakon što su se kompanije oglušile o obavezu da dug izmire u zakonskom roku, pišu Vijesti.

Od CBCG zatraženo je da blokira račun firme Atlas invest, biznismena Duška Kneževića. U maju je Opština blokirala na ime poreskog duga od 120 hiljada EUR račune dvije firme koje kontroliše Knežević – Expo Budva i Expo invest.

Blokada računa tražena je i za firmu Mediterantours, biznismena Blaža Dedića, nekadašnjeg vlasnika bečićkog hotela Mediteran, kojeg je stečajna uprava prodala zbog milionskog duga.

Račun će biti blokiran i firmi Gold rivijera, ruskih državljana koji su vlasnici atraktivne zemljišne parcele od nekih 2,5 hiljada kvadrata na lokalitetu Pasja jama kod Svetog Stefana.

Na spisku je i ofšor firma MS invest INC, registrovana u državi Belize. Opština je još u januaru blokirala 20 luksuznih apartmana u kompleksu Harmonija bilding na Zavali, koji su u vlasništvu te kompanije. Hipoteka na atraktivnu imovinu upisana je na ime poreskog duga od 22 hiljade EUR, kao garancija da će firma čije je sjedište u poreskom raju Srednje Amerike to uplatiti.

Ta firma se prije osam godina u Centralnom registru vodila kao jedan od osnivača, sa 50 odsto akcijskog kapitala budvanske kompanije Old town invest group, koja je gradila višespratnu građevinu na samom rtu. Među partnerima u ovoj firmi bila je i Andrea Mićunović, kćerka nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića.

Nakon toga, došlo je do podjele kapitala, i na osnovu sudskog poravnanja MS invest INC su pripali apartmani u Harmoniji. Ostatak apartmana se vodi na Old town invest group u kojoj Mićunovićeva sa poslovnim partnerima i dalje ima vlasništvo.

Prinudna naplata tražena je i za budvansku firmu Ibograd. Po nalogu Specijalnog tužilaštva u septembru prošle godine u akciji Vardar, zbog sumnji u utaju poreza od 1,2 miliona EUR, uhapšeno je devet osoba, izvršnih direktora i ovlašćenih zastupnika više firmi, među kojima se našla i Ibograd.

Dužnici su, između ostalih, i firme Mega - invest, vlasnik placa od 3,4 hiljade kvadratnih metara u selu Kuljače, beogradska kompanija New quest BGD - Blizi invest company, koja gazduje parcelom od pet hiljada kvadrata u Blizikućama, te firma Markovići residence.

Porez duguje i MSC – YU, vlasnik dvije hiljade kvadrata zemlje u Reževićima.


MINA-BUSINESS