29-04-2021

Opština prošle godine umanjila iznose za taksi stajališta i ukinula plaćanje za četiri mjeseca

Unija taksista Budve uputila je zahtjev predsjedniku Opštine Marku Carevicu da im lokalna uprava pomogne u prevazilaženju posledica pandemije. Iz Unije traže ukidanje komunalne takse za parking stajališta, koja za 2021. godinu iznosi 300 eura na godišnjem nivou po vozilu. Komunalna taksa je bila ukinuta za četiri mjeseca 2020. godine , a za ostatak godine bila je umanjena 56 procenata i iznosila je 131 euro i 25 centi kazali su iz Sekretarijata za Privredu Opštine Budva.

Opština prošle godine umanjila iznose za taksi stajališta i ukinula plaćanje za četiri mjeseca | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Predstavnici Unije taksista Budve obratili su se predsjedniku Marku Carevicu kako bi im se obezbijedila pomoć u prevazilaženju krize izazvane pandemijom korona virusa.

Jedan od zahtjeva jeste ukidanje komunalne takse za parking stajališta za 2020. i 2021. godinu. Sekretarka Sekretarijata za privredu Slavica Maslovar kazala je za Polis da na teritoriji opštine saobraća 341 taksi vozilo.


Foto: Slavica Maslovar/privatna arhiva

"Na preduzetnike se odnosi 81 izvod licence, dok se 260 vozila odnosi na privredna društva. Što se tiče broja taksi stajališta , na teritoriji opštine Budva taj broj je 185 koja služe za zaustavljanje taksi vozila.", kazala je Maslovar.

Visina komunalne takse, ističe Maslovar, iznosi 300 eura po vozilu na godišnjem nivou, a nadležnost Sekretarijata za privredu u tom kontekstu je sledeća:

" Prilikom izdavanja izvoda licenci auto taksi prevoznik shodno članu 6 odluke o organizaciji taksi prevoza na teritoriji opštine Budva u obavezi je da dostavi potvrdu o izmirenoj lokalnoj komunalnoj taksi za taksi stajalište koju dobija od Uprave lokalnih javnih prihoda. U samom kontekstu za produženje licence,izvoda licence, neophodno je da se izmire loklane komunalne takse po pitanju korišćenja taksi stajališta." ističe Maslovar.

Rok za naplatu komunalne takse je do 01.05 za tekuću godinu, a iznos koji se plaća je 0,82 centa dnevno po vozilu. Maslovar je objasnila da razumije da je ta branša zbog nemogućnosti obavljanja djelatnosti bila ugrožena, ali i da je navedena taksa za 2020. godinu bila smanjena.

"Iz tog razloga Opština je prošle godine donijela odluku kojom je umanjila iznos komunalne takse koju su oni u obavezi da plate na godišnjem nivou. To umanjenje je iznosilo nešto oko 56 odsto, odnosno oni su plaćali oko 131 euro i 25 centi. Obračun je podrazumjevao da čak za one mjesece u kojima taksi prevoznici nisu bili u mogućnosti da rade, da im se uopšte i ne računa lokalna komunalna taksa tako da nisu plaćali za četiri mjeseca. U tom obračunu nisu uzeta u obzir četiri mjecseca, a to su mart, april, maj i jun." kazala je ona.

Iako je ekipa Polisa ponudila medijski prostor i drugoj strani,
od vlasnika šest pozivanih Taksi udruženja nisu uspjeli da dobiju izjavu jer su bili spriječeni iz različitih razloga.

J.M.